Saznajte koje namirnice bi trebalo da jedete, ali i koje da izbegavate, da biste bili zdravi i mršavi kao ljudi koji žive oko Sredozemnog mora


Mediteranska ishrana uglavnom se fokusira na unos maslinovog ulja, kao važan izvor korisnih masti i jedina je na svetu kojoj Svetska zdravstvena organizacija do sada nije pronašla manu! Jednostavno, ona je najzdravija od svih!


Predstavljamo osnovna načela kojih se mediteranska ishrana pridržava, kao i namirnice koje izbegava u širokom luku.


Mediteranski region je poznat po svojim zdravim receptima i navikama u ishrani koje ističu sezonske, tradicionalno pripremljene i sasvim prirodne proizvode. Način ishrane vezan za ovaj region posmatran je kroz razne naučne studije još od 70-ih godina prošlog veka, a zaključci istraživača su da populacija koja živi na Sredozemlju ima nisku stopu gojaznosti i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i povišeni holesterol.


Mediteranska ishrana podrazumeva žitarice, mahunarke, pasulj, povrće, voće i ribu. Kuhinja sa područja oko Sredozemnog mora podstiče da se jede manje crvenog mesa i proizvoda od njega, jer imaju visok procenat masti, kalorija i holesterola. Kao tradicionalni način ishrane, mediteranski unos hrane u telo smanjuje procenat holesterola
i održava stabilnim nivo krvnog pritiska, bez lišavanja tela različitih važnih hranljivih materija koje su mu potrebne.

maslinefotoshutterstock1500377432121977.jpg
Foto: Shutterstock

Izraz mediteranska ishrana se ustalio u govoru nutricionista, a za sve kojima nije jasno šta ona predstavlja, ovo su osnovna načela i pravila tog tipa ishrane. Dakle, mediteranska ishrana podrazumeva:


- Piti male količine jogurta i jesti posebne vrste sira, jer sadrže kalcijum


- Konzumiranje integralnih žitarica i skroba, kao što su testenine, hleb, pirinač, bulgur, mekinje i krompir


- Upotreba ribe, koja se obično ili griluje ili kuva, jede se više puta nedeljno, a najviše se preporučuje tuna, losos ili skuša, dok se sasvim izbegava pržena riba


- Jesti kuvana jaja nekoliko puta nedeljno


- Jesti crveno meso, ali ne više od jednom nedeljno


- Jesti dva vegetarijanska jela bar jednom nedeljno


- Konzumiranje različitih vrsta mahunarki, povrća, lekovitog bilja, žitarica, svežeg voća, kako bi se smanjio LDL holesterol u organizmu, što dovodi do gubitka težine


- Obavezni su orasi, jer sadrže visok procenat masti, a osim njih poželjni su i lešnici i bademi, uz oprez da se ne konzumiraju preterano


- Jesti bareno povrće


- Uvek koristiti maslinovo ulje umesto maslaca i drugih ulja


- Jesti sveže voće umesto slatkiša


- Piti kafu i čaj, ali bez šećera i umereno

orasiprofimedia147262897295576.jpg
Foto: Profimedia

Namirnice koje se nikada na nalaze na meniju mediteranske kuhinje:


- Prerađena hrana


- Pržena hrana (pomfrit, pileća krilca, sve prženo u dubokom ulju)


- Brza hrana (peciva, roštilj, hamburgeri, pica)


- Pića sa visokim procentom šećera, kao što su razna gazirana bezalkoholna pića i njihove dijetetske varijante, kao i industrijski proizvedeni sokovi


- Kobasice, hamburgeri i slanina (mesne prerađevine)


- Torte i kolači


- Visoko kalorične prerađevine od mesa


Pročitajte još na portalu Stil:


Ishrana u koju se kunu svetski nutricionisti: Otkrili smo šta zaista jede čovek iz Dalmacije!

Voćka broj 1 protiv holesterola, pritiska i moždanog udara: Ko je jede, zdrav je kao dren!

Doktor Kenedi otkriva: Isperite otpad iz bubrega sodom bikarbonom za 3 dana! (RECEPT)

Očistite telo od teških bolesti: Namirnice koje jačaju organizam preko noći!

Hormoni upravljaju našim organizmom: Balans ova 3 je presudan za zdravlje žena!