Za šargarepu dobri poznavaoci tvrde da predstavlja pravu malu priručnu apoteku. Sveža i oprana, skuvana i ispasirana, samostalno pripremljena ili kao prilog nekom glavnom jelu, zauzima posebno mesto u ishrani.

Istovremeno predstavlja lijek, ali i savršeno sredstvo za njegu.

Za očuvanje zdravog i baršunastog tena posebno su delotvorne maske od šargarepe. Ukoliko želite da napravite masku koja istovremeno hrani i osvežava kožu lica, pomješajte po kašiku izmrvljenog sira, maslinovog ulja, mleka i soka od šargarepe.

profimedia0316084597.jpg
Foto: Profimedia

Umutite dok ne dobijete homogenu smesu, a potom nanesite na lice i ostavite da deluje 20 minuta. Nakon toga, preko maske stavite toplu oblogu, pa posle pet minuta lice isperite hladnom vodom.

Ova maska odgovara svim tipovima kože. Ako vas muče bore, u šoljicu soka od šargarepe dodajte umućeno žumance i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Masku nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje između 20 i 25 minuta. Potom isperite mlakom vodom i na kožu stavite uobičajenu kremu.

profimedia0335388681.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/Vijesti, Foto: Profimedia)