Čaj od kombuhe je koristan za zdravlje jer olakšava detoskikaciju, smanjuje bol kod artritisa, snižava holesterol, reguliše pražnjenje creva i različite probavne tegobe.

Napitak se pravo od istoimene pečurke. Zbog lekovitog dejstva na organizam, metabolozam i vitalnost zovu ga i tečno zlato. Kombuha je osvežavajući fermentisani napitak. Dobija se fermentacijom zaslađenog čaja sa bakterijama sirćetne kiseline.

Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Sastoji se od dve vrste organizama: gljive (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, "pegla" bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.

Ne smeju da ga piju deca, trudnice i doilje, a zdrave odrasle osobe mogu da ga konzumiraju u manjim količinama.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Smršajte bez vežbanja, gladovanja i odricanja: 3 moćna napitka munjevitom brzinom tope masne naslage