Istraživanje koje je urađeno na 220 građana Srbije, otkrilo je da je meso dominantno u ishrani prosečnog građanina naše zemlje. Roštilj je ubedljivo najpopularniji, naročito kod muškaraca, dok žene preferiraju piletinu.

Jedina ozbiljna konkurencija roštilju je, očekivano, svinjsko pečenje. Od njega ne beže ni žene. Za oba pola je karakteristično da klasike srpske kuhinje, sarmu i pasulj, visoko rangiraju na listi najomiljenijih jela.

Ovo je top 10 jela za žene:


1. Piletina
2. Krompir
3. Sarma
4. Pasulj
5. Roštilj
6. Svinjsko pečenje
7. Testenine
8. Pica
9. Punjene paprike
10. Riba

profimedia0322390354.jpg
Profimedia 

Top 10 jela za muškarce:

1. Roštilj
2. Svinjsko pečenje
3. Sarma
4. Pasulj
5. Riba
6. Pica
7. Jagnjeće pečenje
8. Punjene paprike
9. Piletina
10. Pite

profimedia0340556449.jpg
Profimedia 

Ovih 10 jela žene najmanje vole:


1. Boranija
2. Riba
3. Pasulj
4. Svinjsko pečenje
5. Kupus
6. Jagnjeće pečenje
7. Grašak
8. Mleko
9. Iznutrice
10. Pihtije

profimedia0128786953.jpg
Profimedia 

Ovih 10 jela muškarci najmanje vole:

1. Boranija
2. Kupus
3. Grašak
4. Pilav
5. Riba
6. Pasulj
7. Paprika
8. Đuveč
9. Spanać
10. Testeinine

spanac.jpg
Shutter 

Ako nas je, priznajemo, nešto iznenadilo u ovoj anketi to je da je riba daleko prihvatljivija hrana muškarcima nego ženama. Kada su žene u pitanju, one su ribu čak smestile na drugo mesto neomiljenih jela... Ipak, zato su i muškarci i žene jedinstveni u oceni da u svom tanjiru ne žele da vide - boraniju. Muškarci generalno nisu veliki ljubitelji povrća, pa su na listu omraženih jela i namirnica uvrstili kupus, grašak, papriku, spanać i pirinač ili jela sa njima.

Žene više pažnje u ishrani obraćaju na povrće, a krompir - koji muškarci gotovo i ne pominju - na visokoj je drugoj poziciji.

Oba pola su retko pominjali voće, ali i pečurke, brokule, blitvu i karfiol...

shutterstock-360191873.jpg
Shuterstock 

Opasno po srce i mozak

"Meso je popularno kod muškaraca, jer je sinonim za dobru, kaloričnu i ukusnu hranu. Ima dobar zasićujući efekat, daje dosta energije, masti i proteina", kaže nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Sarmu i pasulj, dodaje ona, i muškarci i žene takođe vole zbog ukusa i jake zasićujuće moći.

"Žene ipak imaju istančaniji ukus pa imaju više favorita što se tiče ishrane i ona je po pravilu raznovrsnija nego kod muškaraca", kaže Vujičićeva.

Domaća kuhinja je pre svega bogata mesom.

"Prednost ovakvih navika je dostupnost takve hrane na svakom koraku. Najveća mana je velika učestalost obolevanja kardiovaskularnog sistema, dakle od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. U Srbiji preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola je posledica bolesti srca i krvnih sudova", zaključuje nutricionistkinja.

srce-doktor-bolest.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs/ Blic)