Nema osobe koja ne voli teleću čorbu, osim toga ovo je najzdravije jelo koje možete spremiti. Ona odgovara u svim godišnjim dobima

Sastojci:


500 g telećeg vrata sa koskom
1 glavica luka
1 veza zeleni (šargarepa i peršun)
1 mali koren celera
pola veze peršuna
30g putera
2 kašike ulja
100g kisele pavlake
1 žumance
so i biber


Luk iseckati sitno, posuti kašičicom soli, pa dinstati na mešavini putera i ulja, na tišoj vatri, dok ne omekša, ali da ostane beo. Za to vreme meso odvojiti od koske i iseći ga na kockice, što sitnije. Spustiti meso i koske preko omekšalog luka, sipati jednu čašu vode, dodati dve kašičice soli i pola kašičice bibera, i na najtišoj vatri dinstati sve na kratkom saftu, kao gulaš, skroz poklopljeno, oko sat i po, uz povremeno mešanje. Ako primetite da je sva voda uvrila - dodajte još malo, tako da je stalno ima na dnu.


Šargarepu oguliti, deo ostaviti u komadima, deo iseckati na kolutiće. Koren peršuna oguliti i ostaviti ucelo. Celer oguliti i iseći na najsitnije kockice. Kad je meso gotovo, dodati povrće i malo vode, pa zajedno dinstati još pola sata, poklopljeno. Nakon tog vremena sve naliti sa 1.5 do 2 litra vode.


Kad provri kuvati desetak minuta i izmaći sa ringle. Probati, dodati soli i bibera ako treba. Izvaditi koren peršuna i koske. Sa kostiju skinuti meso, ako ga još ima, pa vratiti u čorbu.


Kiselu pavlaku razmutiti sa jednim žumancetom i malo tečnosti od čorbe, pa sipati u čorbu i promešati. Na kraju dodati sitno seckan list peršuna. Po želji, može se dodati i malo soka od limuna, odmah, ili pri serviranju. Prijatno!


Pogledajte još na portalu Stil:

Nema ručka koji se kuva bez ovog začina: Ceo organizam reaguje, posebno srce! (FOTO)


Pocepane gaće: Zaboravljeni bakin recept oduševljava! (RECEPT)


Brzi džem od kajsija: Spreman za tili čas, bez mešanja i kuvanja! (RECEPT)


Kiflice od najmekšeg testa na svetu: Svi će želeti da vam ukradu recept! (FOTO)


Ovo testo za kiflice ne može da vam ne uspe: Meke kao puter kifle, nema čekanja da naraste! (RECEPT)