Kruške imaju brojne zdravstvene dobrobiti, a u kompotu ćete uživati i više nego u svežim kruškama.

Kruške su slatkastog ukusa, a sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i minerale poput bakra, fosfora i kalijuma. Pripremite kompot za kraj leta i uživajte.

Sastojci:

- 2 kg krušaka

- 500 g šećera

- 1.5 litar vode

- 2 vrećice vanilinog šećera

- sok od limuna

profimedia0299253783.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo ogulite kruške, odrežite ih na četvrtine i očistite, ponajpre od koštica.

Pre obrade krušaka, skuvajte sirup od vode, šećera, soka od limuna i vanilin šećera. Kada tečnost proključa dodajte kruške. Kuvajte sve oko 10 minuta.

Stavite kruške u tegle. Ova količina je dovoljna za 6 tegli.

Nakon što se sirup ohladi, dodajte ga i zatvorite tegle.

Kako bi duže stajale - važna je pasterizacija. Neka budu tegle u vodi od 10-15 minuta na oko 80 stepeni. Nakon toga pustite da se ohladi.

Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia