Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje preporučuje za konzumiranje pre nego mlečna, čak i na dnevnoj bazi. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se obrati pažnja na količinu jer tada čak i ona postaje štetna.

Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavonoida, antioksidansa koji sprečavaju oksidaciju holesterola i tako štite krvne sudove, snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i verovatno snižavaju rizik od dijabetesa.

Mlečna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bela ih uopšte ni nema. Crna čokolada ima gorak ukus, a što je više flavonoida to je ukus gorči. Proizvođači je uništavaju obradom, da bi bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke.

profimedia0102176042.jpg
Profimedia 

"Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi", rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.

Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvek zdravija od mlečne. Crna čokolada je bogata mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum, dok stearinska kiselina nema nikakav uticaj na zdravlje. Ukoliko je uzimate svakodnevno, važno je da to budu male doze, i kod biranja čokolade, važno je uzeti onu sa najmanje 60 procenata kakaoa.

profimedia0152332726.jpg
Profimedia 

(Kurir.s/CNN, Foto: Profimedia)