CRNA ČOKOLADA JE ZDRAVIJA OD MLEČNE: Ali i ona može biti štetna! Evo kada!
Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje preporučuje za konzumiranje pre nego mlečna, čak i na dnevnoj bazi. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se obrati pažnja na količinu jer tada čak i ona postaje štetna.
Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavonoida, antioksidansa koji sprečavaju oksidaciju holesterola i tako štite krvne sudove, snižavaju krvni pritisak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i verovatno snižavaju rizik od dijabetesa.
Mlečna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bela ih uopšte ni nema. Crna čokolada ima gorak ukus, a što je više flavonoida to je ukus gorči. Proizvođači je uništavaju obradom, da bi bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke.
"Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi", rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.
Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvek zdravija od mlečne. Crna čokolada je bogata mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum, dok stearinska kiselina nema nikakav uticaj na zdravlje. Ukoliko je uzimate svakodnevno, važno je da to budu male doze, i kod biranja čokolade, važno je uzeti onu sa najmanje 60 procenata kakaoa.
(Kurir.s/CNN, Foto: Profimedia)
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)