Određena hrana može da postane zdravija ako se jede u kombinaciji s nekom drugom

Kombinacija namirnica kako može biti dobra, tako može biti i loša. Na primer, čaj i kafa smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe, a kofein još može sprečiti i apsorpciju kalcijuma. Zato posle obroka koji je bogat namirnicama koje sadrže gvožđe i kalcijum nemojte piti kafu.

Voće kao samostalan obrok

voce-stockphotofruitbackgroundmanyfreshfruitsmixed521571382.jpg
Shutterstock 

Voće (jednu vrstu) trebalo bi jesti kao poseban obrok ili kao užinu dva sata pre ili dva sata posle jela, a nikako odmah posle jela jer tako „samo kiselimo pojedenu hranu“. Vo}e jedite tokom prepodneva.

DOBRE KOMBINACIJE

jaja-i-spanacstockphotofriedeggswithspinachandpinenutsonironskillet366735746.jpg
Shutterstock 

Kuvana jaja + spanać


Odaberite za doručak kuvana jaja i salatu od svežeg spanaća. Vitamin D iz jaja pomoći će vašem organizmu da apsorbuje kalcijum iz zelenog povrća, ali nikako s jajima nemojte kombinovati spanać sa zaprškom (samo svež).

testenina-i-paradajz-stockphotoproductsforcookingtomatosaucepastatomatoesgarlicoliveoilontheoldwooden543171433.jpg
Shutterstock 


Integralna testenina + preliv od paradajza i belog luka


Najnovija istraživanja pokazala su da aminokiselina cistein, koja se nalazi u crnom i belom luku, povećava iskorišćenost cinka i gvožđa, koji nam služe za podizanje imuniteta.

banana-i-jogurtstockphotoyogurtandbanana630132356.jpg
Shutterstock 

Banana + jogurt


Prebiotici u banani sarađuju s probioticima u jogurtu, pa kao rezultat imamo dobar rad creva i bolji imunitet.

blitva-stockphotoorangestemchardbetavulgarissubspvulgarisatorganiccultivationfield681670411.jpg
Shutterstock 

Meso + blitva


Vitamin C iz blitve pomaže organizmu da što bolje iskoristi gvožđe koje se nalazi u mesu.

LOŠE KOMBINACIJE


Postoje neke kombinacije u kojima namirnice kao da se svađaju. Ako ih jedete zajedno, negativno će delovati jedna na drugu i uveliko smanjiti svoju hranljivu vrednost.


Posledica ovakvih kombinacija su nadimanje, loše varenje, iritirana creva, migrena, artritis, kandida ili hronični umor, a naročito se javlja posle obroka.

meso-i-sir-stockphotochickensteakwithcheeseandbreadandmashpotato525018493.jpg
Shutterstock 

Meso + sir


Kalcijum iz mlečnih proizvoda otežava apsorpciju gvožđa iz mesa. Inače, ovom kombinacijom unosi se previše belančevina životinjskog porekla, što zamara bubrege.

meso-i-krompir-stockphotobarbecuedchickenlegwithboiledpotatoesandvegetables235889227.jpg
Shutterstock 

Meso + krompir


Ova kombinacija izaziva nadimanje, podrigivanje i gasove. Pražnjenje želuca je usporeno, što izaziva zatvor, ali i ubrzano izbacivanje nesvarene hrane. Osećaj iscrpljenosti je prateća pojava.

mleko-i-kafa-stockphotoacupofcoffeemilkandcoffeebeansonsackburlapbackground116814031.jpg
Shutterstock 

Mleko + kafa


Popularna kafa s mlekom za neke je preteška jer te dve namirnice zajedno stvaraju supstancu za čije varenje su potrebna i tri sata.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!