I dok danas najčešće konzumiramo njen crveni koren, stari Rimljani su jeli samo lišće cvekle koje je vrlo zdravo, a koren su upotrebljavali kao lek

Cvekla (lat. Beta vulgaris) spada među korenasto povrće koje je prepoznatljivo po zagasitocrvenoj boji i slatkastom ukusu. I dok danas najčešće konzumiramo njen crveni koren, stari Rimljani su jeli samo lišće cvekle koje je vrlo zdravo, a koren su upotrebljavali kao lek, prenosi Stil.

Ovo povrće obiluje nutrijentima prekopotrebnim za zdravlje i mladolik izgled poput gvožđa, folata, joda, sumpora, mangana, kalijuma, bakra, magnezijuma, fosfora, vitamina C i B6.

Dok je s jedne strane cvekla bogata nutrijentima i antioksidansima, s druge je siromašna kalorijama. Sadrži svega 36 kcal na 100 g, pa je izvrstan odabir za one koji se bore s viškom kilograma. Ali ne samo to...

Opširnije pročitajte OVDE.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 10 razloga zašto treba jesti turšiju!