POSNI SLAVSKI KOLAČ: Napravite sami lako i brzo! Ostaje svež i ukusan nekoliko dana!
Slavski kolač ili pogača je neizostavni deo slavske trpeze i pored toga što često zadaje muku domaćicama jer može biti komplikovana za spremanje. Evo, zato, jednog jednostavnog recepta za posnu slavsku pogaču, koja vam može ostati ukusna i sveža i po nekoliko dana.
Potrebno vam je:
- 1 kg oštrog brašna (tip 400)
- 4,5 dl vode
- 1 dl ulja
- 1 svež kvasac
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Postupak:
Pomešajte ove sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste.
Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.
Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom), zatim ga pospite brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh). Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.
Sledeći deo, takođe, razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova i poređajte ih po prvom delu jedan do drugog. Kada to uradite, premažite vrhove trouglova uljem (opet je to centar).
Sa trećim delom testa učinite isto kao i sa drugim i poređajte dobijene trouglove tačno preko onih trouglova od drugog dela.
Vrhove svakog trougla, zatim, preklopite do ivice pleha: vrh gornjeg u levu stranu, vrh donjeg u desnu stranu. Vodite računa da vam precizno stoji trougao na trouglu, da bi vam se cvet prilikom pečenja lepo rascvetao.
Kada tako razlistate trouglove, u sredini će ostati upražnjeno mesto koje popunite onim četvrtim, manjim delom testa.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
(Kurir.rs/Opanak, Foto: Profimedia)
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Božićni post: 9 činjenica koje morate da znate bez obzira da li postite ili ne
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!