Slavski kolač ili pogača je neizostavni deo slavske trpeze i pored toga što često zadaje muku domaćicama jer može biti komplikovana za spremanje. Evo, zato, jednog jednostavnog recepta za posnu slavsku pogaču, koja vam može ostati ukusna i sveža i po nekoliko dana.

Potrebno vam je:

- 1 kg oštrog brašna (tip 400)


- 4,5 dl vode


- 1 dl ulja


- 1 svež kvasac


- 4 kašičice šećera


- 2 kašičice soli

profimedia0312918432.jpg
Foto: Profimedia

Postupak:

Pomešajte ove sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste.


Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.


Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom), zatim ga pospite brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh). Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.


Sledeći deo, takođe, razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova i poređajte ih po prvom delu jedan do drugog. Kada to uradite, premažite vrhove trouglova uljem (opet je to centar).

profimedia0352082153.jpg
Foto: Profimedia

Sa trećim delom testa učinite isto kao i sa drugim i poređajte dobijene trouglove tačno preko onih trouglova od drugog dela.


Vrhove svakog trougla, zatim, preklopite do ivice pleha: vrh gornjeg u levu stranu, vrh donjeg u desnu stranu. Vodite računa da vam precizno stoji trougao na trouglu, da bi vam se cvet prilikom pečenja lepo rascvetao.

Kada tako razlistate trouglove, u sredini će ostati upražnjeno mesto koje popunite onim četvrtim, manjim delom testa.

Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

2.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/Opanak, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Božićni post: 9 činjenica koje morate da znate bez obzira da li postite ili ne