ŽENE, NE USPEVAJU VAM KOLAČI? Evo gde najčešće grešite a da toga niste ni svesne!
Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod.
Često se događa da iako pravite kolače po receptu, oni ne ispadnu onako kako ste želeli.
Naime, kada domaćice spremaju male slatke zalogaje prave određene greške, a da toga nisu ni svesne.
1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljen - dioksid kada je pomešana sa kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirće. Sa druge strane, prašak za pecivo proizvodi ugljien-dioksid kada se pomeša sa vodom.
2. Otvarate vrata rerne za vreme pečenja
Otvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja toplote koja uzrokuje stvaranje lošeg kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno određeno vreme da se pretvori u željenu teksturu, puštanjem toplote dolazi do ispuštanja toplog vazduha iz smese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.
3. Predugo mešate testo
U poslednje vreme sve više se koriste automatizovani mikseri sa kojim je najpre potrebno naučiti rukovati pre nego što se upustite u njegovo korišćenje. Naime, prejako promešano testo stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i margarin snađno mešaju, dok druge sastojke treba mešati ručno.
4. Zaboravljate da protresete kalup s testom
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savet da testo nakon što ga izlijete u kalup protresete. Međutim, mnogi ovo izbegavaju, a za posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je bitan jer pretresanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, isterujete mehuriće vazduha što sprečava da kolač splasne i ostane sa rupom u sredini.
5. Belance naglo dodajete u smesu
Greška koju brojni rade u nastojanju da što pre završe sa pripremom kolača je naglo dodavanje izmućenih belanaca u smesu. Naime, na ovaj način belanci postaju vodenasti, gube penastu strukturu zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belance treba u smesu dodavati sa kašikom malo po malo na samom početku i potom nežno promešati ostatak.
6. Predugo ostavljate žumance i šećer bez mešanja
Brojni recepti naročito za torte počinju prvim korakom mućenja žumanaca sa šećerom, ali lagani poduhvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu kolača. Naime, formira se šećer i stvaraju se kristali koje je teško izmutiti i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vezujuu u homogenu smesu.
Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto:Profimedia
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore