Sigurno ste primetili kada kuvate jaja da neka oljuštite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, zadaju vam toliko muke da vam presedne jelo.

Da biste izbegli takva neprijatna iznenađenja, dok se jaja kuvaju u vodu dodajte kašiku sode bikarbone.

Starija jaja su više alkalna i zato se lakše ljušte. Sa druge strane, sveža jaja su manje alkalna pa dolazi do problema sa uklanjanjem ljuske.

Soda bikarbona će povećati alkalnost i kasnije ćete ih oljuštiti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su sveža. Ukoliko potonu, ali stoje uspravno - tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.

profimedia0358893018.jpg
Profimedia 

Trik da jaja ne pucaju:

Zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja.

To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta.

Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

Ako želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, najsigurnije je da ih stavite u hladnu vodu i tek tada počnete sa kuvanjem. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

Ako želite jaja sa mekanim žumancetom, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i merite vreme. U zavisnosti od veličine jaja, trebaće vam oko tri minuta.

Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.

profimedia0358315439.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs/FoodHackDaily, Foto: Profimedia)