Praznične trpeze obično su vrlo obilne, a gde je mnogo hrane, teško je odoleti slatkim i slanim zadovoljstvima. Prejedanje nije retka pojava prvih dana januara, ali postoje načini kako da se za vreme praznika zdravo uživa u omiljenim ukusima, čak i onim visokokaloričnim.

Prejedanje opterećuje želudac, a višak kalorija pretvara se u masne naslage pa samim tim i do povećanja kilaže.

Počinje time začarani krug, pa dolazi do skoka šećera u krvi, masnoće i toksina u organizmu. Trpi i pankreas opterećen ogromnim količinama masti.

"Lako" je prejesti se, a kako biste pomogli sebi, prema rečima nutricioniste Jasne Anđelković, važno je da se napravi plan ishrane: da se imaju kao i svih ostalih dana, tri glavna obroka i dve užine. Bitna je i mera.

profimedia0137975717.jpg
Profimedia 

"Za doručak možete da pojedete mladi sir sa susamom i lanenim semenkama, sa integralnim ili crnim pecivom i šoljom čaja. Ručak, takođe, ne mora bude preobilan. Dovoljno je da uzmete tanjir omaće supe, 150 do 200 grama pečenja, uz 200 grama praznične salate, crni hleb i neko varivo", kaže nutricionista i dodaje da je "dozvoljen" i praznični desert, malo parče torte ili kolač.

Umerenost je tokom praznika daleko bolji način protiv gomilanja kilograma od potpune zabrane kalorične hrane koja često daje kontraefekte.

Nutricionista zato predlaže umerenost u konzumiranju gaziranih pića, i što manu upotrebu alkohola i energetskih pića.

Kada dođe vreme za užinu, birajte voću, a večerajte pet sati nakon ručka.

"Večera treba da bude laganija, sa dosta mlečnih proizvoda. I salata sa pečurkama je dobar izbor. Popijte i čašu vina".

profimedia0170233645.jpg
Profimedia 

Isti tempo i nekoliko dana nakon praznika

Nutricionista ističe da praznično prejedanje može da preraste u naviku i da se produži i nakon praznika. Kako dodaje, telo zbog prevelikog unosa hrane doživi određenu vrstu šoka i teško ga je "uveriti" da mu ne trebaju toliko obilni obroci.

Ukoliko niste bili disciplivovani, posle praznika jedite samo kada zaista osetite glad.

"I tada se pridržavajte pravila "tri obroka plu dve voćne užine". Uz velike količine vode", kaže nutricinionista.

Pored odmerenosti u ishrani, važno je da budemo i aktivni ovih dana i da nađemo vremena za laganu šetnju.

profimedia0336349352.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs/Žena, J.M.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV UŽIVO) Dr Kurir sa nutricionistom Majom Bošković o slavskoj trpezi i posledicama prejedanja!