SPREMITE NAJBOLJU ČESNICU DO SAD: Domaćice, evo šta treba da uradite pre nego što zamesite testo!
Česnica se pravi na različite načine, može biti i slana i slatka, od kiselog testa ili domaćih kora.
Služi se za Božić, ima svečano mesto na prazničnoj trpezi i obično se u česnicu stavlja para, zrno pasulja i kukuruza, komadić drena.
Na Božić, domaćica treba da ustane pre sunca da bi zamesila česnicu.
Česnica se priprema u čistoj odeći, a ponegde i u najsvečanijoj košulji ukrašenoj zlatnim nitima. U Vojvodini, dok je domaćica uz plamen sveće mesila, ukućani su pevali „Roždestvo tvoje...“.
Ovaj hleb se ne seče, već ga ukućani lome na komade i traže česnicu.
(Kurir.rs/Foto Profimedia)
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Badnji dan ne može da prođe bez OVIH običaja: Evo šta se sve mora naći na vašoj trpezi
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)