Sve tajne najboljih sinjskih uštipaka su u ovom receptu. Probajte jer uspeh je zagranatovan.


Sastojci:


- 500 g polubelog brašna (T-850)


- 200 ml mleka


- 270 ml vode


- 12 g soli


- 1 jaje


- 2-3 kašike rakije (lozovača ili šljiva)


- ulje za prženje

profimedia0345652238.jpg
Profimedia 

Priprema:


1. Polubelo brašno naspite u posudu, napravite udubinu u njemu i dodajte jaje, so i rakiju. Mleko i vodu pomešajte i zagrejte. Umešajte sastojke, a čim počnete da mešate možete već staviti ulje za prženje da se dobro zagreje dok smesa bude gotova. Tiganj u kom ćete pržiti mora imati deblje dno da bolje drži temperaturu jer ulje svaki put rashladite dolivajući novu turu uštipaka.


2. Smesa će vam se činiti gusta, ali nije, takva mora biti, taman toliko retka da se može lepo uliti u tiganj. Dosta je gušća nego za palačinke. Polako nalijte smesu za uštipke na vrelo ulje. Ukoliko vam se tokom pečenja smesa zgusne, po potrebi dodajte malo, al stvarno malo tople vode.


3. Uštipke pržite sa svake strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju, a onda ih nabodite viljuškom i cedite nad tiganjem dok lijete novu turu uštipaka. Znači, dok jedne cedite, druge lijete. Odložite ih na papirni ubrus i ostavite da se još malo ocede dok se drugi isprže. Oceđene uštipke i složite na tacnu i uživajte u njima!

profimedia0345268555.jpg
Profimedia 

Napomena:


Kad dodate smesu za uštipke, pazite na količinu jaja. Za ovu smesu je poželjno što manje jaje, a ukoliko povećavate količinu, samo stavite jedno malo veće jaje, nisu potrebna dva. Rakija je neizostavna u uštipcima, osim ako želite uštipke koji kasnije plivaju u ulju. Po želji u ulje možete dodati i kašiku domaće svinjske masti. Ulje na kojem pržite uštipke mora biti vrelo, pržite ih na najjačoj temperaturi, u dubokom ulju. Brašno je obavezno polubelo jer od belog uštipak bude mekan i mlitav, a pravi uštipak mora stajati uspravno kad ga uhvatite za jedan kraj.

Poslužite ih uz pršutu, domaći sir i čašu dobrog vina!

profimedia0345245908.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/receptizabrzaijednostavnajela, Foto: Profimedia