Stručnjaci iz oblasti ishrane savetuju da napravite domaću kafu bez šećera i da u nju iscedite pola limuna.

Verovatno vam se neće svideti ukus, ali ovaj napitak će vas verovali ili ne, osloditi bola za manje od 30 minuta.

Tajna se krije u kofeinu, koji sužava krvne sudove, što znači da se kapilari u mozgu mogu skupiti i time smiriti glavobolju koja se javlja zbog proširenja krvnih sudova. Ali ne bi trebalo da preterujete sa kafom, jer ako se uzima previše, takođe može da izazove glavobolju.

profimedia0214846919.jpg
Foto: Profimedia

Esencijalna ulja iz limuna su takođe odlična pomoć za bolove u glavi izazvane digestivnim problemima. Limun sadrži i limunsku kiselinu, koja pretvara kiselinu u digestivnom traktu u alkalno stanje. Alkalno znači višu koncentraciju molekula kiseonika, što olakšava bolove u glavi.

Druga interesantna činjenica o kombinaciji kafe i limuna jeste to što potiče iz kineske tradicionalne medicine, koja klasifikuje hranu prema pet vrsta prirode (sveža, hladna, topla i vrela) i pet ukusa (kiseo, gorak, sladak, opor, oštar i slan).

Kafa ima gorak ukus i toplu prirodu, dok limun ima kiseo ukus i osvežavajuću prirodu. Kombinacija ovih energetskih svojstava čini kafu i limun odličnim prirodnim lekom za glavobolje.

profimedia0287153455.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/SuperŽena, Foto: Profimedia