Stručnjaci iz oblasti ishrane savetuju da napravite domaću kafu bez šećera i da u nju iscedite pola limuna.

Verovatno vam se neće svideti ukus, ali ovaj napitak će vas verovali ili ne, osloditi bola za manje od 30 minuta.

Tajna se krije u kofeinu, koji sužava krvne sudove, što znači da se kapilari u mozgu mogu skupiti i time smiriti glavobolju koja se javlja zbog proširenja krvnih sudova. Ali ne bi trebalo da preterujete sa kafom, jer ako se uzima previše, takođe može da izazove glavobolju.

profimedia0214846919.jpg
Profimedia 

Esencijalna ulja iz limuna su takođe odlična pomoć za bolove u glavi izazvane digestivnim problemima. Limun sadrži i limunsku kiselinu, koja pretvara kiselinu u digestivnom traktu u alkalno stanje. Alkalno znači višu koncentraciju molekula kiseonika, što olakšava bolove u glavi.

Druga interesantna činjenica o kombinaciji kafe i limuna jeste to što potiče iz kineske tradicionalne medicine, koja klasifikuje hranu prema pet vrsta prirode (sveža, hladna, topla i vrela) i pet ukusa (kiseo, gorak, sladak, opor, oštar i slan).

Kafa ima gorak ukus i toplu prirodu, dok limun ima kiseo ukus i osvežavajuću prirodu. Kombinacija ovih energetskih svojstava čini kafu i limun odličnim prirodnim lekom za glavobolje.

profimedia0287153455.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/SuperŽena, Foto: Profimedia