Šampinjoni imaju imunostimulativno, antibiotičko i antikancerogeno delovanje. Što češće jedemo ovu supu to je naš imunitet jači.

Iako je na prvi pogled reč o klasičnoj supi od šampinjona, supa nije nimalo klasična. Za njenu pripremu nije potrebna zaprška, odnosno, ne koriste se dodatni, nepotrebni izvori masti i ugljeni hidrati.

profimedia0014116882.jpg
Profimedia 

POTREBNO JE:

- 300 grama šampinjona

- 200 grama karfiola

- 50 grama luka

- 1 čen belog luka

- 1 čajna kašika naseckanog bosiljka

- 3 prstohvata soli

- 2 prstohvata bibera

Karfiol kuvajte dok u potpunosti ne omekša, nakon čega ga vadite iz vode, a 2 decilitra vode u kojoj se kuvala ostavite u posudi. Na tiganju, čije dno prethodno prekrijete sa malo vode, u trajanju od 5 minuta prodinstajte naseckani luk, protisnuti beli luk i očišćene šampinjone. U tiganj dodajte 1 decilitar vode i kuvajte sadržaj oko 10 minuta, odnosno, dok u potpunosti ne omekšaju prethodno dinstani sastojci.

Ručnim mikserom umešajte kuvani karfiol i 2 decilitra vode u kojoj se ista kuvala i sadržaj iz tave. Nakon što ste ste dobili supu, ulijte je u posudu za kuvanje, dodajte bosiljak, so i biber i kuvajte dok ne zakipi.

Šampinjoni su kvalitetan izvor vlakana, a treba naglasiti i kako 100 grama sirovih šampinjona ima svega 26 kalorija. Treba znati da šampinjoni ne sadrže skrob i da su pogodni za konzumaciju i osobama obolelim od dijabetesa.

profimedia0200549241.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia