Reakcija u mozgu posle određene hrane gotovo je identična reakciji zavisnika od kokaina ili heroinu, tvrde stručnjaci francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja.

U studiji, objavljenoj u časopisu Molecular Psychiatry, francuski naučnici tvrde kako mozak zapravo ne razlikuje čokoladnu tortu i kokain. Naime, trigliceridi, masnoće koje unosimo hranom, deluju poput teških droga na mozak koji ne razlikuje te dve supstance, jer one direktno utiču na isti deo mozga - deo povezan s tumačenjem zadovoljstva i nagrade.

"Zašto tijekom noći ustajemo kako bismo pojeli kockicu čokolade, ali se nikada ne budimo zbog šargarepe? Hrana je biološka potreba, ali obroke najčešće doživljavamo kao zadovoljstvo, a upravo nas taj osećaj tera da posežemo za hranom koja nije baš najzdravija, objašnjavaju francuski naučnici.

Ova patologija je, takođe, rezultat hemijskog procesa u mozgu. Šećer i masnoće izvor su energije za organizam, ali je mozgu, za funkcionisanjue, potrebna samo glukoza. U delu mozga koji je povezan sa zadovoljstvom i nagrađivanjem nalazi se enzim koji razgrađuje trigliceride - koji se nalaze u namirnicama bogatim zasićenim mastima kao što su pojedine vrste mesa, sir ili čokolada.

profimedia0257561955.jpg
Foto: Profimedia

Takođe, hrana čiji je ukus pojačan šećerom, mastima, solju i sličnim dodacima izaziva i otpuštanje dopamina, hemijskog spoja koji je vrlo sličan adrenalinu.

Istraživanja pokazuju da kad ljudi jednom osete "nalet" dopamina u mozgu češće posežu za namirnicama koje izazivaju upravo takvu reakciju, odnosno kad god su u prilici imaju potrebu da jedu više.

Da li pokazujete znakove zavisnosti?

* Da li često jedete više nego što ste planirali kad se dočepate određenih namirnica?

* Nastavljate da jedete neke namirnice čak i ako više niste gladni? Ponekad jedete dok vam ne bude zlo?

*Zabrinete se kad u kući nemate određene vrste hrane, u stanju ste da se obučete i usred noći krenuti u prodavnicu?

* Ne možete da smanjite količine nekih namirnica u svojoj ishrani?

* Jedete neke vrste hrane umesto da se posvetite sebi, da odvojite vreme za porodicu ili rekreaciju?

* Imate problema sa produktivnosti u školi ili na poslu zbog problema s nekim vrstama hrane i prehranom?

*Previše se trudite da izbegnete profesionalne i društvene situacije u kojima će biti dostupne određene namirnice jer ne želite da drugi gledaju kako se prejedate?

profimedia0230751478.jpg
Foto: Profimedia

* Osećate promene raspoloženja kada smanjite određenu količinu hrane ili ste odlučili da je izbacite iz ishrabe? Nervozni ste, razdražljivi?

*Prejedanje uzrokuje probleme - depresivni ste, gadite se sami sebi i osećate krivicu zbog prežderavanja?

* Jedete sve više da biste se smirili i povećali užitak?
* Anksiozni ste i imate neke telesne simptome zavisnosti?

dijeta-profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Trikovi kako da zavarate mozak


1. Pravilo pet sastojaka

Ako na nalepnici na kojoj je naveden sastav hrane ima više od pet sastojaka, jednostavno to nemojte više kupovati. Ili nastojte da takve proizvode ubuduće kupujete što ređe. To je jednostavan način da izbegnete kupovinu zbog arome.

2. Jedite u bojama

Studija Univerziteta Kornel iz prošle godine pokazala je da ljudi vole kombinaciju tri prehrambena artikla i tri različite boje na tanjiru. Umesto da uzmete u ruku bombone, kombinirajte malo oraha, voća narezanog na kriške i nekoliko kockica tamne čokolade.

3. Prekinite rutinu

Potrebna su barem dva meseca da čovek usvoji novu naviku. Dakle, ako uvek oko 15 sati odete do automata koji vam izbaci čips ili čokoladu, tada prošetajte malo i uzbegnite automat. Pet minuta moglo bi biti dovoljno da zaboravite na tu potrebu u to vreme.

profimedia0014125474.jpg
Foto: Profimedia

4. Jedite zdrave grickalice

Jedan od najjednostavnijih deserata je voćna salata. Počastite se kivijem, pomorandžama, ananasom, jabukama koje će sigurno sprečiti da vas uhvati zavisnička kriza zbog nedostatka šećera.

5. Zdravu hranu bliže oku

Spremite zdravu hranu koju želite da jedete stavite u prednji i središnji deo frižidera. Na taj ćete način ćete sprečiti da posegnete za nečim nezdravim, jer će vam boje zdravih namirnica na prvi pogled privući pažnju. Možda vam padne na pamet da umesto čipsa grickate papriku.

profimedia0156001595.jpg
Foto: Pritnscreen

6. Izbacite „okidače“

Možda obožavate čokoladu ili ste ludi za slanim perecima i ne možete da prestanete da ih grickate kad se toga dočepate. Polovina bitke je da ih identifikujete, druga polovina je da ih izbacite iz kuće. Nek vam ne bude žao.

7. Naučite što vam je u tanjiru

Jedan od najboljih načina da prekinete s prerađenom hranom je da proučite šta zapravo jedete. Smrznuta pileća prsa prepuna su biljnog ulja. Prerađene kobasice pune su konzervansa. Mnogim jogurtima dodaju vitamin D3, proizveden od ovčje masti...

8. Žvačite i više nego što treba

Adam Melonas, poznati kuvar kaže: "ako počnete da žvaćete više, jest ćete manje." Sledeći put kad ste negde na večeri ili ste kod kuće napravili neku proslavu, žvačite što sporije i probajte da budete svesni ukusa. Zagrizite ponovo tek kad osetite sve ukuse jednog zalogaja.

profimedia0363865850.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/24satahr/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Čokoladna bajka oživljava pred vašim očima! Ovaj slatkiš je pravo remek-delo!