Samo dve biljke su dovoljne za doručak ili večeru obogaćenu mineralima, vitaminom C i gvožđem. Pita od sremuša i koprive jeste vegetarijansko jelo, ali svi mogu i te kako uživati u njenom ukusu!

Sastojci:

240 g brašna, pola glatkog, pola oštrog (može i samo glatko)


120 g maslaca


1 kašika kisele pavlake


1/2 kašičice soli


1 jaje

Za preliv:

1 vezica sremuša ili medveđeg luka


1 činija kopriva


2 mladog luka


1 mileram ili punomasna kisela pavlaka


1 jaje


300 g smeđih šampinjona


maslinovo ulje

Priprema:

Umesite testo sa hladnim maslacem i ostavite ga sat vremena u frižideru. Na maslinovom ulju prodinstajte naseckani mladi luk pa dodajte isckane pečurke, kada one puste tečnost dodajte seckani medveđi luk i iseckanu šunku. Čim luk uvene, sklonite sa vatre, pobiberite i ostavite da se smesa ohladi.

Vrhove kopriva kratko skuvajte u vreloj vodi pa iscedite. U činiji pomešajte pavlaku, pripremljenu smesu od povrća, pečuraka i šunke, koprivu, jaje. Testo razvaljajte tako da površina bude veća od dna posude u kojoj će se peći, jer ivice moraju biti izdignute. Izlijte smesu na testo i pecite 30 do 40 minuta na 170 stepeni.

(Kurir.rs/Jutranji.hr/Foto: Profimedia)