Volite rustikalna jela koja se jednostavno i lako pripremaju?

Predstavljamo vam recept za musaku koji će sigurno postati redovan gost na vašem stolu.

SASTOJCI:

- 2.5 kilograma krompira


- 2 decilitara mleka


- 3 decilitara kisele pavlake


- 2 luka srednje veličine


- 50 grama tvrdog sira po želji (rendanog)


- 1 list lovora


- 1 čeno belog luka


- so, biber


- puter za mazanje posude

profimedia0343905547.jpg
Profimedia 

PRIPREMA

1. Stavite mleko, lovorov list i beli luk u posudu. Prokuvajte 2 do 3 minuta, izvadite beli luk i lovor pa pustite da se mleko ohladi. Zatim u njega umešajte kiselu pavlaku i malo posolite. Naseckajte luk na kolutove (ili na sitne kockice) i dinstajte ga na malo putera, ulja ili svinjske masti dok ne požuti. Isecite krompir na tanke kolutove. Dublju posudu za pečenje namažite puterom. Na dno posude slažite krompir, posolite i pobiberite. Kada prekrijete dno posude, preko krompira stavite dinstani luk. Na njega posložite preostali krompir, posolite i pobiberite. Prelijte krompir mešavinom mleka i pavlake. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 45 minuta. Odstranite pažljivo foliju s posude. Budite oprezni kako vas ne bi opekla para koja će pritom izaći iz posude. Preko krompira pospite rendani sir i vratite posudu u rernu. Pecite dok jelo ne bude zlatno-žute boje.

profimedia0306238058.jpg
Profimedia 

SAVET:

Možete dodati razne začine po ukusu poput npr. svežeg ruzmarina, čilija... Ako želite malo da "pojačate" jelo mesom, luk propržite zajedno s komadićima slanine koja će složencu dati još finiju aromu.

Slobodno na krompir pre pečenja dodajte sitno seckano korenasto povrće po želji, poput šargarepe ili korena celera.

Sjajno ga nadopunjuje obična zelena salata ili salata u grčkom stilu napravljena od paradajza, paprike, svežih krastavaca i luka.

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia