Sočna i neodoljiva: Mađarska baklava sa višnjama (RECEPT)
Jedan od najukusnijih i najomiljenijih recepata svih sladokusaca je pita sa višnjama.
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Potrebno je:
- pakovanje tankih kora za pitu
- 500g višanja
Fil:
- 3 jaja
- 1 šolja šećera (ako volite slađe možete dodati jos polovinu šolje)
- 1 šolja ulja
- 1 šolja griza
- 1 šolja jogurta
- 1 prašak za pecivo
Za špin:
- 1 šolja vode
- 1 i po šolja šećera
- par kapi limunovog soka
Priprema:
Fil: Umutiti penasto belanca od 3 jaja. Zatim postepeno dodavati šećer i mutiti. Smanjiti brzinu mućenja i dodati griz, jogurt, prašak za pecivo, ulje. Sve dobro sjediniti. Masa treba da bude penasta.
Razdvojiti kore po 3 komada. Filom se mažu prva i druga kora, a na treću se ređaju samo višnje. Višnje ređati u red širine oko 3,4 cm. Saviti krajeve i urolati koru. Ređati u pleh i peći na 200 stepeni oko 45 minuta.
Preliv: Staviti vodu da provri, dodati šećer i pustiti da vri dok polovina tečnosti ne ispari. Kad ispari i tečnost postane malo gušća dodati par kapi limunovog soka. Kad je pita gotova, prekriti je vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi.
Kad je skroz hladna iseći je na parčiće, a onda preliti sa prelivom i ostaviti da se ohladi.
Pre služenja pitu možete posuti prah šećerom.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
(Kurir.rs/Stvar ukusa - Foto: Shutterstock)
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta