SAVRŠENI ZALOGAJI ZA SPORTSKO VEČE: Evo kako da napravite domaće grickalice za utakmicu Srbija-Brazil! PRSTE DA POLIŽETE! (RECEPT)
Kako se bliži početak odlučujuće utakmice za reprezentaciju Srbije koja večeras protiv Brazila traži prolaz u osmoni finala svetskog prvenstva, euforija je sve veća. A uživanje u utakmici nije potpuno bez dobrog zalogaja.
Naime, kada gledate utakmicu slane grickalice su nezaobilazne, pogotovo one koje se dobro uklapaju sa pićem.
Lepo je znati da možete uživati u ukusima omiljenih grickalica, ali na domaći i mnogo zdraviji način, a da pritom i uštedite novac.
Evo kako da napravite savršene domaće girckalice i prepustite se uživanju u gledanju utakmice sa vašim dečkom, suprugom ili društvom.
Domaći čips od krompira
Sastojci:
- 1 kg krupnijeg krompira
- 4-5 kašika ulja
- So po ukusu
Priprema:
- Krompir operite, oljuštite i tanko ga iseckajte (ukoliko ne možete nožem, možete ljuštilicom za skidanje kore).
- Iseckan krompir stavite na krpu da dobro upije vodu.
- Premažite pleh uljem i ređajte čips jedan do drugog dok ne popunite ceo pleh.
- Okrenite svaki komad čipsa naopako, kako bi obe strane upile malo ulja. Stavite pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko desetak minuta, odnosno dok ne porumeni.
- S vremena na vreme otvorite vrata rerne kako bi izašla para od vode.
- Pečen čips izvadite iz rerne, posolite po ukusu, a možete dodati i začine po želji.
2. Perece
Sastojci:
- 1,2 kg brašna
- 6 dcl vode
- 2 dcl ulja
- 1 kvasac (40 grama)
- 3 kašike šećera
- 1,5 kašika soli
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- 3 pune kašike brašna
- 1 kašika soli
- 1 dcl vode
Priprema:
- U malo mlake vode dodajte šećer, rastvorite kvasac i sačekajte da nadođe.
- U činiju za mešenje sipajte deo brašna, so, šećer, ulje i nadošao kvasac, pa testo umesite varjačom.
- Uz dodavanje ostatka brašna i vode umesite testo, pa ga ostavite na toplom oko 30 minuta.
- Nakon toga testo, podelite na 20 kuglica. Svaka treba da bude teška oko 100 grama. Od svake kuglice napravite dugačku traku, pa od nje napravite perecu.
- Perece ređajte u prethodno podmazan pleh, pa ih pokrijte i ostavite još 30 minuta. Za to vreme umutite jaje za premazivanje. Posebno u činijici umutite brasno, so i vodu za slani preliv.
- Rernu zagrejate na 220 stepeni. Svaku perecu premažite sa umućenom jajetom i pecite 15 minuta.
- Nakon toga izvadite perece iz rerne, pa svaku prelijte sa slani prelivom i vratite još 5 minuta da se peku.
Ronaldo sendvič
Sastojci:
- Rozbratna
- sveži hleb
- so
- paprika
- maslinovo ulje
- kiseli sir
- sušeni pardajz
- peršun.
Priprema:
- Rozbratnu očistite od suvišne masnoće, začiniti sa soli i paprikom pa pecite oko 4 sata na 110°C.
- Rozbratnu narežite debljine 3 milimetara.
- Servirajte ih u sveži hleb s dodatkom sosa od maslinova ulja, sušenog paradajza, peršuna i začina po želji.
Flips kuglice
Sastojci:
- 125 g kikirikija
- Kiseli krastavčići
- Flips po ukusu
- Margarin
- Pirinač
- Susam
Priprema:
- Samleti 125 g kikirikija, krastavčiće iseckati, a flips izmrviti.
- Penasto umutiti margarin, pa dodati samleven kikiriki, sitno seckane krastavce i izmrvljen flips.
- Posebno obariti pirinač na uobičajen način, dobro ga ocediti i ohladiti pa ga dodati u pripremljenu smesu.
- Sve lepo sjediniti, pa odložiti u frižider na oko pola sata, da se malo stegne. Potom dlanovima formirati kuglice veličine oraha, u sredinu stavljati po jedan kikiriki i kuglice uvaljati u propržen susam.
Kurir.rs/Foto: Profimedia
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore