Kako se bliži početak odlučujuće utakmice za reprezentaciju Srbije koja večeras protiv Brazila traži prolaz u osmoni finala svetskog prvenstva, euforija je sve veća. A uživanje u utakmici nije potpuno bez dobrog zalogaja.


Naime, kada gledate utakmicu slane grickalice su nezaobilazne, pogotovo one koje se dobro uklapaju sa pićem.

Lepo je znati da možete uživati u ukusima omiljenih grickalica, ali na domaći i mnogo zdraviji način, a da pritom i uštedite novac.

profimedia0364629555.jpg
Foto: Profimedia

Evo kako da napravite savršene domaće girckalice i prepustite se uživanju u gledanju utakmice sa vašim dečkom, suprugom ili društvom.


Domaći čips od krompira

Sastojci:

  • 1 kg krupnijeg krompira
  • 4-5 kašika ulja
  • So po ukusu

Priprema:

  • Krompir operite, oljuštite i tanko ga iseckajte (ukoliko ne možete nožem, možete ljuštilicom za skidanje kore).
  • Iseckan krompir stavite na krpu da dobro upije vodu.
  • Premažite pleh uljem i ređajte čips jedan do drugog dok ne popunite ceo pleh.
  • Okrenite svaki komad čipsa naopako, kako bi obe strane upile malo ulja. Stavite pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko desetak minuta, odnosno dok ne porumeni.
  • S vremena na vreme otvorite vrata rerne kako bi izašla para od vode.
  • Pečen čips izvadite iz rerne, posolite po ukusu, a možete dodati i začine po želji.
profimedia0265067517.jpg
Foto: Profimedia

2. Perece

Sastojci:

  • 1,2 kg brašna
  • 6 dcl vode
  • 2 dcl ulja
  • 1 kvasac (40 grama)
  • 3 kašike šećera
  • 1,5 kašika soli
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • 3 pune kašike brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 dcl vode

Priprema:

  • U malo mlake vode dodajte šećer, rastvorite kvasac i sačekajte da nadođe.
  • U činiju za mešenje sipajte deo brašna, so, šećer, ulje i nadošao kvasac, pa testo umesite varjačom.
  • Uz dodavanje ostatka brašna i vode umesite testo, pa ga ostavite na toplom oko 30 minuta.
  • Nakon toga testo, podelite na 20 kuglica. Svaka treba da bude teška oko 100 grama. Od svake kuglice napravite dugačku traku, pa od nje napravite perecu.
  • Perece ređajte u prethodno podmazan pleh, pa ih pokrijte i ostavite još 30 minuta. Za to vreme umutite jaje za premazivanje. Posebno u činijici umutite brasno, so i vodu za slani preliv.
  • Rernu zagrejate na 220 stepeni. Svaku perecu premažite sa umućenom jajetom i pecite 15 minuta.
  • Nakon toga izvadite perece iz rerne, pa svaku prelijte sa slani prelivom i vratite još 5 minuta da se peku.

Ronaldo sendvič

Sastojci:

  • Rozbratna
  • sveži hleb
  • so
  • paprika
  • maslinovo ulje
  • kiseli sir
  • sušeni pardajz
  • peršun.

Priprema:

  • Rozbratnu očistite od suvišne masnoće, začiniti sa soli i paprikom pa pecite oko 4 sata na 110°C.
  • Rozbratnu narežite debljine 3 milimetara.
  • Servirajte ih u sveži hleb s dodatkom sosa od maslinova ulja, sušenog paradajza, peršuna i začina po želji.

Flips kuglice

Sastojci:

  • 125 g kikirikija
  • Kiseli krastavčići
  • Flips po ukusu
  • Margarin
  • Pirinač
  • Susam

Priprema:

  • Samleti 125 g kikirikija, krastavčiće iseckati, a flips izmrviti.
  • Penasto umutiti margarin, pa dodati samleven kikiriki, sitno seckane krastavce i izmrvljen flips.
  • Posebno obariti pirinač na uobičajen način, dobro ga ocediti i ohladiti pa ga dodati u pripremljenu smesu.
  • Sve lepo sjediniti, pa odložiti u frižider na oko pola sata, da se malo stegne. Potom dlanovima formirati kuglice veličine oraha, u sredinu stavljati po jedan kikiriki i kuglice uvaljati u propržen susam.
profimedia0316730112.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia