TORTA OD POMORANDŽE I ČOKOLADE KOJA SE TOPI U USTIMA: Ova 2 sastojka su savršena kombinacija, a napravite je OVAKO (RECEPT)
Napravite kolač od pomorandže za sebe i goste koji će svi obožavati. Toliko je dobra i ukusna da se topi u ustima! Prijatno.
Sastojci:
Biskvit
100 grama mlevenih oraha
40 grama šećera
pola kesice praška za pecivo
jedna kesica vanilin šećera
30 grama kakaoa
10 grama čokolade u prahu
jedna kašika gustina
4 jajeta
prstohvat soli
150 mililitara mleka
Čokoladna krema
500 mililitara mleka
3-4 kašike gustina
4 kašike šećera
70 grama putera
3 kašike čokolade u prahu
prstohvat soli
Parfe od pomorandže
500 mililitara pavlake za šlag
400 mililitara jogurta
100 grama šećera u prahu
dva kremfiksa
jedna i po kesica mlevenog želatina
kesica vanilin šećera
dve naribane korice i sok od pomorandže
Žele od pomorandže
pola kesice mlevenog želatina
50 grama šećera
limunska kiselina (količina koja stane na vrh kašike)
sok jedne narandže
voda
Priprema
Biskvit: Mlevene orahe pomešati s čokoladom u prahu, kakaom, gustinom i praškom za pecivo. Belanca izmešati u sneg i pred kraj mešanja dodati šećer i vanilin šećer. Žumanca izmešati s malo soli u većoj posudi. Sve sastojke pomalo dodavati u žumanca. Mešati lagano lopaticom ili varjačom, kružnim potezima, dok ne dobijete homogenu smesu. Za ovu količinu sastojaka koristiti okrugli kalup za torte prečnika 28 centimetara. Obložiti dno papirom za pečenje, a rubove namastiti. Izliti smesu u kalup, lagano protresti i peći petnaest minuta na 175 stepeni. Nakon pečenja, kalup prekriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohladi, a zatim čačkalicom izbušiti biskvit i posuti mlekom.
Krema od čokolade: Krema od čokolade zapravo je slična pudingu. Pomešati gustin sa šećerom i soli u 150 mililitara mleka. Ostatak mleka zakuvati sa čokoladnim prahom, pred kraj dodati mleko s gustinom i mešati dok se smesa ne zgusne. Kad je smesa gotova, dodati puter i mešati dok se potpuno ne otopi. Kremu preliti preko biskvita te površinu prekriti plastičnom folijom (da se ne bi stvorila korica) i staviti na hladno mesto.
Parfe od narandže: Iscediti narandžu, a dobijeni sok staviti u posudu koja se može zagrejati i u njega namočiti želatin. Pavlaku za šlag dobro izmiksati u većoj posudi, pred kraj dodati šećer, vanilin šećer i kremfiks te ribanu koru pomorandže. Nakon što je želatin malo odstajala, dodati sok druge pomorandže te lagano zagrijavati na vatri do 70 stepeni (kad se želatin otopi). Ne sme prokuvati, jer onda gubi vezivnu moć. Sok sa želatinom mikserom umešatii u hladan jogurt. Jogurt polako dodavati u šlag i lopaticom ili varjačom, kružnim pokretima, mešati dok smesa ne postane homogena. Gotov parfe izliti u kalup, zagladiti površinu i staviti na sat do sat i po u frižider.
Žele od narandže: U sok potopite želatin. Koristiti mericu, ukupna količina želea mora biti 250 mililitara. Vodu (količina vode je onoliko koliko soka od pomorandže fali do 250 mililitara) sa šećerom i limunskom kiselinom zagrejati gotovo do ključanja te uliti u pomorandžin sok sa želatinom. Dobro izmešati i pustiti da se ohladi do mlakog te preliti žele preko parfea.
Torta se može konzumirati nakon što odstoji pola sata u frižideru, iako je najbolja drugi dan.
Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia
"UVEREN SAM DA ĆETE I UBUDUĆE USPEŠNO IZVRŠAVATI NAMENSKE ZADATKE" Predsednik Vučić čestitao Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane