Omiljeno jelo za doručak ili branč u najluksuznijim restoranima sastoji se od dve prepečene kriške okruglog peciva premazanih maslacem, na svakoj sa po kriškom pečene mesnate šunke/slanine, poširanim jajem, a sve preliveno umakom holandez.

Prvi pisani spomen jaja Benedikt vraća nas tačno 120 godina u prošlost.

Prema jednoj od priča, zaslugu za njegov nastanak treba tražiti u njujorškom restoranu "Delmonikos", inače prvom restoranu otvorenom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sastojci
8 jaja + 4 žumanceta
4 kašičice soka od limuna
8 režnjeva slanine
4 zemičke, prepolovljene
malo Vorčester sosa
prstohvat bibera
prstohvat soli
kašičica sirćeta
kašika vode
200 g putera + 2 kašike

profimedia0012902821.jpg
Profimedia 

Priprema
1. Naravite sos holandez - na pari istopite žumanca, sok od limuna, biber, Vorčester sos i kašiku vode. Sve promešajte i dodajte dve kašike putera. Ako sos počne da se zgušnjava, dodajte još vode. Mešajte dok se puter ne istopi i dodajte so.

2. Napunite šerpu vodom i zagrejte je dok ne počne da struji, a zatim dodajte sirće. Polako razbijte jaja i stavite u vrelu vodu. Jaja bi trebalo da se poširaju oko 1,5 do 3 minuta. Izvadite jaja iz vode pomoću kašike sa rupicama i stavite ih na topao tanjir. Pogledajte i Kako poširati jaja.

3. Dok se jaja poširaju, ispržite slaninu i zagrejte pogačice.

4. Na zagrejane polovine pogačica namažite puter, pa stavite preko slaninu i poširana jaja. Prelijte pripremljenim sosom i dekorišite po želji.

profimedia0173957442.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Stvar ukusa/Foto/Foto Profimedia