Neprijatelj broj jedan svakog organizma jeste šećer, a često ga unosimo prekomerno a da toga nismo ni svesni.

Dr Ksand van Tuleken kaže da nisu svi ugljeni hiidrati isti i loši po naše telo. "Nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Neki su veoma dobri za nas, dok su drugi loši, zbog kojih se gojimo, povećavamo rizik od dijabetesa, pa čak dovodi do neplodnosti", rekao je dr Van Tuleken.

Dr Van Tuleken otkrio je jednostavan test koji će vam pokazati da li treba da koristite dijetu sa malo ugljenih hidrata ili ne i traje samo 30 sekundi. Test keksa

profimedia0361273738.jpg
Profimedia 

* Jednostavno žvaćite krek dok se ne promeni ukus od mekog keksa do sasvim slatkog.

- Ako se ukus promeni za manje od 30 sekundi, vaše telo verovatno obrađuje ugljene hidrate veoma efikasno.

- Ali ako kreker nije promenio ukus nakon 30 sekundi, onda bi trebalo ozbiljno da razmislite o ishrani sa što manje ugljenih hidrata.

- Ako primetite slatkost u roku od 0 do 14 sekundi, vaše telo obrađuje ugljene hidrate kako bi se moglo koristiti kao energija - možete koristiti 250 g ugljenih hidrata dnevno (otprilike četiri parčeta hleba).

- Ako je potrebno od 15 do 30 sekundi, možete tokom dana da unesete 175 grama ugljenih hidrata dnevno (oko tri i po parča hleba od pekupe).

- Ako je potrebno više od 30 sekundi, vaše telo nije sposobno da ugljene hidrate koristi višak kao energiju nego ga čuva kao mast, pa tako smete da unesete samo 125 g ugljenih hidrata dnevno (oko tri parčeta hleb od celog pšeničnog zrna - prekupe). "

profimedia0152505251.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/va.newsrepublic.net/Foto Profimedia