Neke vrste cveća odavno su se udomaćile u našim kuhinjama, bilo kao začin (šafran), bilo kao namirnica (brokoli, cvetača, artičoka, cvet tikvice i bazge), a najčešće u obliku čaja (slez, jasmin, lipa, hibiskus...).

Ovom je prilikom u središtu pažnje cveće koje najčešće doživljavamo samo kao ukras, a ono je i jestivo i hranjivo, piše Brzo i fino.

Lista jestivog cveća poprilično je dugačka: ruže, maćuhice, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i tulipani

profimedia0211303143.jpg
Foto: Profimedia

Najzastupljenije su jestive vrste našeg podneblja, koje se mogu naći u gotovo svakoj bašti ili livadi. Osim njih, u kulinarstvu se naravno može koristiti i cveće svih začinskih biljaka – ruzmarina, kadulje, bosiljka, belog luka.

Iako jestivo cveće raste čak i samoniklo u urbanim sredinama, branje na takvim mestima ne preporučujemo. Odnosno, berite ga ako će završiti u vazi, ali nikako na tanjiru!

Cveće koje planirate konzumirati berite što dalje od naseljenih područja.

Nakon branja cvetove stavite u hladnu vodu u koju možete dodati i malo soli, potom ih posušite na papirnim maramicama.

Poslije čišćenja cvetovi su spremni za dodavanje jelima – kako slatkim, tako i slanim.

Cvećem možete ulepšati i različite napitke. Najbolji efekat ćete dobiti ako cveće stavite u kalupe za led, dolijete vodu i zaledite. Cvetne kockice leda koristite u koktelima, ledenom čaju i sokovima.

profimedia0282225382.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Brzo i Fino/Foto: Profimedia