Namazi koje ćete pripremati kod kuće zdraviji su od kupovnih, a osim što ćete obroke obogatiti vitaminima i mineralima, možete ih čuvati u frižideru nekoliko dana.

Tako ćete uz malo potrošenog vremena za sebe i porodicu napraviti ukusnu i zdravu hranu.

Neodoljivi namaz od sira

- tri puta po 20 g kremastog sira

- 2 kašike mleka

- 2 kašike kisele pavlake

- 3/4 šoljice naseckanih oraha

- 1 šoljica naseckanog švajcarskog sira

- 10 g gorgonzole

- 1/2 šolje oraha za ukras

- crvene i zelene kriške jabuke

- sveže povrće duguljasto narezano ili krekeri

Priprema: U jednu posudu stavite 20 grama kremastog sira, mleko i pavlaku pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. Na jedan plastični tanjur stavite veći komad providne folije i ravnomerno namažite smesu. Utisnite orahe unutra. Sada uzmite drugih 20 g kremastog sira i pomešajte ga sa gorgonzolom i švajcarskim sirom. Smesu stavite preko one prethodno napravljene s orasima, zatvorite providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Pre serviranja preselite namaz u posudu, ukrasite orasima i pričekajte pola sata. Uz namaz možete poslužiti povrće ili krekere.

profimedia0372076619.jpg
Foto: Profimedia

Pečeni beli luk na hlebu

- 6 do 8 glavica belog luka, zavisi od veličine

- kašika sveže majčine dušice

- 1/2 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema: Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusovih. Odrežite vrh svake glavice češnjaka, složite ih na foliju i stavite na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte majčinu dušicu. Prema preporukama slavne Marte Stjuart, majčinu dušicu možete zameniti ruzmarinom. Prekrijte folijom do kraja i pecite sat vremena. Kad se pečeni beli luk malo ohladi samo ga istisnite iz ljuske i uživajte u bogatstvu ukusa. Lako ćete ga namazati na toplu krišku hleba.

profimedia0138548344.jpg
Foto: Profimedia

Namaz od patlidžana

- pola kg patlidžana

- 1/4 šoljice sveže naseckanog peršuna

- 1/4 šoljice grčkog jogurta

- 2 šoljice paste tahini sa susamom

- 1 kašika limunovog soka

- 1 kašika naseckanog belog luka

- pola kašike kima

- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema: Zagrejte rernu na 200°C. Na lim stavite papir za pečenje i na njega patlidžane, pecite oko 45 minuta dok ne omekšaju. Nakon što ih izvadite iz rerne, uklonite im koru, a meso patlidžana stavite u blender zajedno sa peršunom, jogurtom, tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i kimom. U smesu dodajte maslinovo ulje i poslužite sa hlebom.

profimedia0369396652.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Tportal.hr, Foto: Profimedia