Tokom letnjih meseci, kad temperatura svakodnevno prelazi brojku 30 na termometru, često posežemo za brzim obrocima koji od nas ne zahtevaju dugi, ili ikakav, boravak u kuhinji i pripremu hrane.

Stoga često posežemo za ne baš najboljim namirnicama, pogrešnim odabirom pića i manje se krećemo. A da li znate da postoji nekoliko jednostavnih trikova zbog kojih ćete biti siti i nasmejani, pa ćete se osećati i izgledati sjajno?

Dovoljno je samo dve nedelje kako bi vaš stomak razgradio nepotrebne šećere i toksine nakon čega možete reći zbogom nadutosti i nelagodnosti.

Sve počinje od probave

Prvi korak je onaj ključan. Nepravilna probava razlog je zašto se osećate nelagodno i zašto vam je stomak naduven a ona utiče i na vašu kožu, umor, vrtoglavice i bolove u stomak. Puno se već pričalo o svim navedenim problemima, ali namirnice poput mlečnih proizvoda, soje, kukuruza, šećera, čokolade, jaja, citrusnog voća i glutena glavni su uzroci iritabilnih creva i nepravilne probave. Tokom 23 dana izbacite sa svog dnevnog menija sve navedeno, pa ih postepeno ponovo uključite u ishranu. Na taj način vaša probava će se odmoriti, a vi na lakši način saznati koja od navedenih namirnica nije za vas.

profimedia0339021801.jpg
Foto: Profimedia

Recite zbogom procesuiranoj hrani

Niske nutritivne vrednosti i puno nepotrebnih i štetnih sastojaka, procesuirana hrana poput konzerviranih namirnica, dodaci, umaci, upakovana hrana... zapravo sve što možete kupiti da je već zapakovano u kutiji ili plastičnoj kesi, vrlo verovatno je štetno za vaše telo i zdravlje. Takva hrana sadrži visok sadržaj soli zbog čega telo zadržava višak vode, a gazirana pića i slatkiši stvaraju probavne smetnje što samo dodatno pridonosi nadimanju. Zamenite slatkiše prirodnim šećerom poput meda i voća, izbegavajte gazirana pića sa dodatim ukusima i zaboravite na hranu punu konzervansa i učini ćete i više nego što je potrebno da se osećate sjajno.

Ni sva zdrava hrana nije zapravo idealna

Možda je iznenađujuće, ali mnogi imaju problema i sa zdravim namirnicama iz prirode. Tamno-zeleno povrće ko je je puno vitamina i minerala zapravo nije idealno za svačiju probavu pa tako brokoli, kelj, kupus, kao i pasulj, grašak i sočiva za mnoge mogu biti glavni uzrok nadutosti. Zato ako ste primetili da se nakon konzumacije navedenih namirnica ne osećate kao da pucate od energije, zamenite ih voćem, lisnatim povrćem, belim mesom, orašastim plodovima i jajima. Suprotno brokoliju i sličnima, postoji povrće koje je istinski borac protiv nadutosti poput špargle, belog luka, dinje, ananasa i krastavaca pa ih obavezno uključite u dnevni meni.

Pijte, pijte, pijte

Onog trenutka kad osetite žeđ, vaše telo je već dehidriralo, a stanje dehidracije vodi do zadržavanja vode i nadimanja. Zato, budite sigurni da pijete dovoljno vode ili prirodnog čaja od đumbira, mente ili komorača jer će upravo oni biti zaslužni za bolju probavu, zdraviji ten i manju nadutost stomaka.

Naučite da žvaćete pravilno

Da, čak i ove automatske radnje mogu biti uzrok nadutosti i nepravilne probave jer upravo proces probave započinje u ustima, žvakanjem hrane. Ako ste jedni od onih koji u trenu završe sa obrokom, vrlo je verovatno da patite od nadimanja, bolova u stomaku, ali i viška kilograma. Čak 20 puta najmanje biste morali žvakati svaki zalogaj kako bi vaša probava mogla da vari što bolje i efikasnije. A da li znate da ćete sa dužim žvakanjem osetiti sitost puno pre i tako uneti dovoljnu količinu hrane i izgubiti nekoliko kilograma viška?

profimedia0120823871.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/SuperŽena/Foto: Profimedia