30 DANA NIJE HTELA DA JEDE MESO: Posle brokolija, pasulja, leblebije navalila sam na ĆEVAPE! Evo šta mi se desilo sa telom!
Nisam se igrala s veganskim zamenama za meso i sir, jer ih smatram vrlo neukusnim, pa ako već ne želim da jedem meso, ne znam zašto bi se forsirala da jedem stvari koje ih samo loše oponašaju?
Novinarka je odlučila je da proveri na ličnom primeru i podelila svoje iskustvo!
"Pre nego što počnem: ovo nije još jedan "preobratila sam se u vegetarijanca jer mi je žao životinja" tekst. Odlučila sam da iz ishrane izbacim meso jer me je prijateljica uporno uveravala kako ću se osećati bolje, a i želela sam da iskusim kako bi to izgledalo.
U poslednjih nekoliko meseci ionako mi se meso jelo sve manje, ali želela sam da doživim taj način života - koliko je teže ili lakše vežbati na ovakvoj ishrani, koliko je u stvari teško hraniti se maštovito i raznovrsno, je li skuplje i naravno, hoću li se nakon nekoliko nedelja zaista osećati bolje.
Odluka je došla spontano i prihvatila sam je oberučke, srećom i moj dečko koji inače uživa u dobrom komadu mesa mi se pridružio - bez timskog rada bi, vrlo verovatno, mnogo teže išlo. Kako sam veliki gurman koji rado eksperimentiše s različitim namirnicama, bilo mi je teško da zamislim jelo potpuno bez mesa, pa sam morala da potražim pomoć na internetu. Srećom, pronašla sam nekoliko izvrsnih veganskih profila na Instagramu čija jela su me zaista inspirisala i ohrabrila da veganska hrana može da bude zadovoljavajućih boja i tekstura. Bez preterivanja, umrla bih od tuge da je svaki dan trebalo da jedem kuvano ili pečeno povrće.
Uz odricanje od mesa, kuvanje mi je postalo jedna od dražih aktivnosti. Ako želiš da budeš istrajan u svom naumu mislim da moraš najviše vremena da uložiš u to da je hrana koju spremaš vrlo ukusna, a tako je meni slaba tačka postalo eksperimentisanje s azijskim i indijskim "supama", pa se slobodno mogu nazvati svojevrsnim kari majstorom jer sam počela da ga pravim na sto načina iz glave.
Moram da napomenem da se nisam igrala s veganskim zamenama za meso i sir, jer ih smatram vrlo neukusnim, pa ako već ne želim da jedem meso, ne znam zašto bi se forsirala da jedem stvari koje ih samo loše oponašaju? Dakle zaključak je jednostavan - hrana bez mesa može da bude originalna, puna ukusa i i te kako zasitna.
Igrom slučaja, nisam imala problem ni kod vežbanja. Naime, moj trener je vegetarijanac već više od dvadeset godina pa me vrlo brzo na pitanje "mogu li normalno da razvijam i hranim mišiće bez mesa" osvestio koliko proteina mogu da uzmem iz povrća. Pasulj, sojine klice, sočivo, leblebije, spanać, grašak, kukuruz, špargle, artičoke, prokelj, šampinjoni i brokoli su izvrstan izvor proteina, ali ako primetiš da ti nedostaje proteina slobodno nabavi prah za šejkove.
Ja nisam konzumirala nikakve napitke osim povrća i mlečnih namirnica s najvišim udelom proteina i vidljivo sam gradila mišiće (doduše, ja nisam htela da ih povećam, već samo da ih definišem), pa sam se trudila da zamenim neke drage namirnice zdravijim opcijama, na primer pavlaku za kuhanje kokosovim mlekom, a krompir batatom.
Jedino što je neupitno jeste da vegetarijanskom ishranom unosiš više ugljenih hidrata, iako imaš utisak da jedeš sve lagano jer kao, jedeš samo povrće. Sugerišem da u tom slučaju pripazite na nedeljni unos testenine, pirinča, kuskusa i sličnog. E sada, ovaj deo bi najrađe preskočila, ali mislim da je vrlo relevantan - probava mi je nekako oživela. Imala sam manje smetnji i telo mi je pravilnije funkcionisalo. Osećam i da mi se metabolizam malo ubrzao, posebno kad sam bila redovna u vežbanju.
Ovakvom ishranom hoćeš-nećeš unosiš puno vlakana što je zdravo za creva, tako da ćeš garantovano osećati neku vrstu olakšanja!
Jesam li smršala?
Ne, ugojila sam se, ali mi je masa otišla u mišiće umesto u salo. U svakom slučaju, ishodom sam zaista zadovoljna. I pitanje koje ne smemo da preskočimo - jesam li se osećala bolje? Neupitno!
Osećala sam se lakše, odmornije, ređe sam u stomaku imala osećaj prejedanja ili neprijatne punoće. Takođe, ovo je prva godina da nisam osećala umor što me je zaista fasciniralo. Kad sam nakon dugog perioda bez mesa navalila na ćevape (a šta ćeš!) moram da priznam da mi sledećih nekoliko dana nije bilo dobro - probava mi se ukočila, osećala sam se tromo, umorno i teško, što mi samo potvrđuje da moje telo može da radi i bez mesa - neću da tvrdim da bi bilo dobro za mene na dugoročno, ali na kratkoročno svakako jeste.
Danas sam u odokativnom balansu s ishranom. Slaninu sam vratila, kao i povremeno poštene komade mesa, ali jedem ih maksimalno jednom nedeljno doslovno osluškujući svoje telo, kao i žudnju za pojedinim stvarima oko kojih se ne trudim da budem prevelik karakter.
Jesam li zgrožena mesnom industrijom? Apsolutno. Hoću li možda jednom sasvim izbaciti meso? Mislim da postoji dobra šansa da hoću, ali za sada sam zadovoljna napretkom koji vidim i kako se osećam. Toplo svima preporučujem da probaju da ne jedu meso bar jednom!
Kurir.rs/Miss7/Foto Profimedia
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)