Kada vidimo da se mali deo hleba ubuđao, većina nas će to odstraniti a ostatak hleba pojesti. A evo zašto je to loša ideja!

Iako na oko, kada odstranimo buđ, imamo "čist" deo hleba, naučnici objašnjavaju da čisti deo zapravo ne postoji. Naime, telo buđi sačinjavaju gusto načičkane nitaste ćelije bez hlorofila, što će reći, bezbojne. Zovu se hife, i zbog njih buđ deluje paučinasto. Pored toga, tu su i giljivice mikroskopske veličine, od kojih pojedine ispuštaju mikrotoksine koje mogu načiniti štetu organizmu ukoliko ih često unosite.

profimedia0236255291.jpg
Foto: Profimedia

Dakle, ako vam se često dešava da buđ sklonite a ostatak pojedete, veća je verovatnoća da ćete imati problema sa oštećenim bubrezima i jetrom i generalno će vam imunitet biti oslabljen.

čak i ukoliko je na oko ostatak hleba čist, ako ste videli i najmanji znak buđi, ceo hleb je zaražen i prekriven opasnim materijama, pa je pametnije da ga bacite.

profimedia0159986185.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto Profimedia