Postoji mnogo namirnica za koje se istovremeno veruje da su zdrave i da škode organizmu.

Na primer, vegetarijanci sa uravnoteženom ishranom svoje proteine dobijaju isključivo iz jaja. S druge strane, jaja se već decenijama povezuju s visokim nivoima holesterola, tako da mnogi ljudi veruju kako je kajgana od belanaca zapravo “zlatna sredina” i bolji izbor od kajgane koja u sebi sadrži i žumanca.

profimedia0102176137.jpg
Profimedia 

Međutim, poslednja istraživanja govore nam kako holesterol iz jaja zapravo ne podiže nivo holesterola u krvi, a crveno meso našlo se na listi štetnih namirnica.

Kada se govori o proteinima i zdravoj ishrani, jesu li jaja zaista bolji izbor od mesa?

Postoji razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom – sa samo 70 kalorija jaja su prave bombe nutrijenata, te jedan od najboljih izvora proteina koje možemo konzumirati.

Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji imaju veću biološku vrednost od proteina iz drugih izvora. Drugim rečima, nisu svi proteini jednaki, a proteine koje dobijemo iz jaja naše će telo će najlakše sintetisati i iskoristiti.

Žumance iz jajeta je prepuno dobrih masti i sadrži čak 18 korisnih vitamina i vitamina, zbog čega su odličan izvor energije. Takođe, jaja sadrže i brojne antioksidanse koji štite organizam od raznih oboljenja među kojima su, na primjer, rak i hipertenzija.

Žumanca sadrže i karotenoid koji, osim što im daje njihovu prepoznatljivu boju, sadrži protivupalna svojstva koja štite vaš organizam od raznih oboljenja koja se mogu javiti s godinama. Takođe, karotenoid je odličan i za zdravlje vaših očiju.

profimedia0012905345.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Novi.ba/Foto Printscreen