Badnji dan je jedan od dana kada je najstrožije zabranjeno jesti mrsnu hranu. Ovog pravila pridržavaju se čak i oni koji nikada ne poste, ali se uglavnom okreću strandardnim jelima - ribi, krompir salati i naravno, prebrancu.

Pasulj je tradicionalno jelo na našim prostorima, a vrlo je važno ukusno ga spremiti.

Ono što vam je potrebno od sastojaka je:

400-500 g pasulja tetovca (količina zavisi od zapremne posude u kojoj će se zapeći)

300-600 g luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)

300 g praziluka, isečenog na kolutiće

2 čena sitno isečenog belog luka

1 glavica sitno isečenog luka

2 kašičice ljute tucane paprike

1 kašičica slatke aleve paprike

so i sveže mleveni crni biber

1,5 dl maslinovog ulja

2-3 lista lorbera

profimedia0117138568.jpg
Profimedia 

A evo na koji način možete pripremiti vaš pasulj za Badnji dan:

1. Oprati probran pasulj, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.

2. Sutradan odliti vodu, sipati novu i kuvati pasulj oko 10-15 minuta, pa i tu vodu odliti.

Ovaj postupak može se ponavljati još nekoliko puta da bi se umanjio problem sa nadimanjem.

Kada voda sa pasuljem provri, dodati sitno isečenu glavicu luka i kuvati dok pasulj potpuno omekša, pazeći da se ne raskuva.

3. Rernu zagrejati na 200°C

U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja pržiti luk isečen po dužini, a kada zastakli dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počnu da se karamelizuju. Tada dodati, beli luk i sačekati da zamiriše. Skloniti sa ringle.

Posoliti, pobiberiti, posuti ljutom i slatkom alevom paprikom i dobro sve promešati.

4. Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskati uljem, kutlačom sipati 1/3 kuvanog pasulja posoliti ga i pobiberiti, posuti malo ulja, po njemu rasporediti pola količine luka, sipati drugu trećinu pasulja, začiniti ga, posuti ostatkom luka i završiti pasuljem. Naliti kutlaču ili dve vode u kojoj je pasulj kuvan i sve još malo posoliti, pobiberiti, politi uljem, udenuti lorber i zapeći u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, da se formira korica i lepo porumeni.

Posluživanje

Poslužiti uz ostalu pripremnljenu posnu hranu za Badnji dan.

screenshot-18.jpg
printscreen YT 

Kurir.rs, coolinarka / Foto: Profimedia