ZA BADNJI DAN SE SPREMA POSNA TRPEZA: Budite domaćice koje će za svoje ukućane pripremiti najukusniji PASULJ PREBRANAC! (RECEPT)
Badnji dan je jedan od dana kada je najstrožije zabranjeno jesti mrsnu hranu. Ovog pravila pridržavaju se čak i oni koji nikada ne poste, ali se uglavnom okreću strandardnim jelima - ribi, krompir salati i naravno, prebrancu.
Pasulj je tradicionalno jelo na našim prostorima, a vrlo je važno ukusno ga spremiti.
Ono što vam je potrebno od sastojaka je:
400-500 g pasulja tetovca (količina zavisi od zapremne posude u kojoj će se zapeći)
300-600 g luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)
300 g praziluka, isečenog na kolutiće
2 čena sitno isečenog belog luka
1 glavica sitno isečenog luka
2 kašičice ljute tucane paprike
1 kašičica slatke aleve paprike
so i sveže mleveni crni biber
1,5 dl maslinovog ulja
2-3 lista lorbera
A evo na koji način možete pripremiti vaš pasulj za Badnji dan:
1. Oprati probran pasulj, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.
2. Sutradan odliti vodu, sipati novu i kuvati pasulj oko 10-15 minuta, pa i tu vodu odliti.
Ovaj postupak može se ponavljati još nekoliko puta da bi se umanjio problem sa nadimanjem.
Kada voda sa pasuljem provri, dodati sitno isečenu glavicu luka i kuvati dok pasulj potpuno omekša, pazeći da se ne raskuva.
3. Rernu zagrejati na 200°C
U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja pržiti luk isečen po dužini, a kada zastakli dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počnu da se karamelizuju. Tada dodati, beli luk i sačekati da zamiriše. Skloniti sa ringle.
Posoliti, pobiberiti, posuti ljutom i slatkom alevom paprikom i dobro sve promešati.
4. Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskati uljem, kutlačom sipati 1/3 kuvanog pasulja posoliti ga i pobiberiti, posuti malo ulja, po njemu rasporediti pola količine luka, sipati drugu trećinu pasulja, začiniti ga, posuti ostatkom luka i završiti pasuljem. Naliti kutlaču ili dve vode u kojoj je pasulj kuvan i sve još malo posoliti, pobiberiti, politi uljem, udenuti lorber i zapeći u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, da se formira korica i lepo porumeni.
Posluživanje
Poslužiti uz ostalu pripremnljenu posnu hranu za Badnji dan.
Kurir.rs, coolinarka / Foto: Profimedia
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore