Pastrmka pripremljena u foliji za Badnji dan, pored prebranca, trebala bi se naći na trpezi svake srpske porodice koja teži poštovanju običaja. Pokazaćemo vam način kako da je najjednostavnije pripremite, a time će i posna trpeza biti potpuna.

Od sastojka vam je potrebno:

6 komada manjih pastrmki (oko 300 g jedna)

12 komada šampinjona

6 glavica crnog luka

Za marinadu pripremite:

3 kašike seckanog lista peršuna

1 kašika neslanog suvog biljnog začina

1 kašičica morske soli

2 kašičice belog luka u granulama

pola kašičice bibera

1 kašika origana

6 kašika maslinovog ulja

1 limun sok

profimedia0250552915.jpg
Foto: Profimedia

A evo kako ćete spremiti pastrmku:

Pastrmku ako ste kupili očišćenu samo operite i odsecite peraja i rep, inače morate da je očistite spolja i iznutra i dobro operete. Pripremite šampinjone i crni luk očistite i presecite na četvrtine. Marinadu napravite od navedenih sastojaka tako što sve pomešate u činijici. Uzeti parče aluminijumske folije i sa mat strane staviti 1 pastrmku. Posuti je sa marinadom spolja i iznutra i staviti po 2 šampinjona i malo crnog luka. Foliju smotati sa jedne i druge strane i sastave preklopiti kao da pravite kesu i zatvorite strane da ne bi sokovi cureli tokom pečenja. Tako uradite sa svih 6 pastrmki i složiti ih u plitku tepsiju od šporeta. Zagrejati rernu na 200 stepeni i staviti pastrmku da se peče. Posle 20 minuta otvoriti foliju dopeći pastrmku još desetak minuta pazeći da ne izgori i presuši se. Servirati toplo uz ostalu pripremljenu hranu za Badnji dan.

profimedia0014118890.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs, Oklagija / Foto: Profimedia