Nema domaćinstva u kom se bar jednom nije pokvarila neka namirnica. U tom pogledu najrizičnije je voće i povrće. Da bi vam ono duže ostalo sveže i ukusno, jedna majka se dosetila pametnog trika, koji je, na sreću mnogih, podelila u Fejsbuk grupi posvećenoj uštedi novca.

profimedia0257759981.jpg
Profimedia 

Prema njenim tvrdnjama, voće i povrće ostaće sveže i do dve nedelje ako ga držite u kvalitetnim posudama koje ne dopuštaju ulazak vazduha unutra. Druga njena tajna su – papirni kuhinjski ubrusi.

"Mi umotamo namirnice u ubruse i držimo ih u dobro izolovanim posudama. Papirni ubrusi upijaju vlagu i sprečavaju truljenje", napisala je majka na Fejsu.

Plastične posude joj, osim čuvanja svežine voća i povrća, pomažu i pri organizaciji frižidera.

profimedia0376045112.jpg
Profimedia 

"Pre smo sve držali u donjoj fioci bez razvrstavanja, na kraju smo bacali više od pola sadržaja", napisala je majka i otkrila koji sistem sada koristi.

Voće, salate i mlečne proizvode drži na gornjoj polici, povrće na srednjoj, a meso na dnu, dok šargarepu, celer, praziluk i glomazno povrće stavlja u fioku. Mudra žena otkrila je i svoju metodu pranja povrća. Ako se ono lako osuši kuhinjskom krpom, opere ga pre. Brokoli, grašak i slične namirnice ne pere jer se zbog viška vode koju je teško ukloniti brže se kvare.

Za voće ova članica grupe na Fejsbuku ima drugi sistem. Kaže kako pola sadržaja drži u frižideru, a pola spolja i onda ih menja na dnevnoj osnovi. Tako se usporava istovremeno kvarenje.

profimedia0345654131.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia