Lovorov list od davnina je cenjen kao vrhunski začin koji jelima daje posebnu aromu, ali i kao prirodni lek koji deluje protivupalno i antiseptički.

Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznovrsnim mineralima (kalijum, bakar, mangan, kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum, selen) pa vitaminima B grupe koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu i za normalan rad živaca i mišića.

profimedia0260628679.jpg
Profimedia 

Lovor se koristi u lečenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice.

Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih putova i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.

Čaj od lovora

3 sveža ili suva lovorova lista iseckajte na manje komade pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta.

Pomerite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procedite.

Kad se malo ohladi, dodajte kašiku limunovog soka i 1-2 kašićice domaćeg meda. Pijte 2-3 šoljice čaja dnevno.

Kurir.rs, Aura.ba / Foto: Profimedia