SRPSKI NUTRICIONISTA RAZREŠIO DILEMU SVAKE DOMAĆICE da li TREBA DA PEREMO MESO pre kuvanja, a svi pravimo katastrofalnu GREŠKU kada ga ODMRAZAVAMO i ugrožavamo živote
Stručnjaci smatraju da nije potrebno a ni poželjno da se pre pripreme meso pere, te insistiraju na kvalitetnoj termičkoj obradi, koja je i ključna za otklanjanje bakterija sa površine mesa.
"Sirovi komadi mesa sadrže određen broj mikroorganizama na površini, no njih svakako ne možemo ukloniti mlazom vode. Važniji razlog zašto meso nikako ne treba ispirati pre pripreme, jeste taj što će se sve bakterije "razleteti" po našoj kuhinji i na taj način umnogome se povećava rizik od zaraza", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.
Naša sagovornica isitiče i da je daleko važnije da meso pripremimo na pravilan način: "To znači pravilno ga termički obraditi, a tako ćemo i ukloniti najveći broj potencijalno štetnih mikroorganizama. Bakterije koje prežive temperaturu pečenja svakako ne bismo mogli da speremo mlazom vode".
Olajdžija je skrenula pažnju na još jednu grešku koju često pravimo prilikom pripreme mesa, a to je odmrzavanje istog na sobnoj temperaturi.
"Zamrznuto meso treba odmrzavati u frižideru, a nikako na sobnoj temperaturi", zaključila je ova nutricionistkinja.
Kurir.rs/Žena/Foto Prodimedia
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore