Mikrotalasna pećni može biti opasna jer neke namirnice nakon zagrejavanja gube na kvaliteti i mogu postati toksične.

Ovo su namirnice koje nikako ne treba da stavljate u mikrotalasnu;

Jaja
U mikrotalasnoj možete napraviti kajganu, ali ne pokušavajte da skuvate tvrdo kuvana jaja. Kada se zagreju, para iz jaja nema nema kuda, pa se povećava pritisak, a jaja mogu lako eksplodirati. Uglavnom kako biste izbegli ovakve situacije, jaje nikad nemojte stavljati u mikrotalasnu.

profimedia0139176650.jpg
Profimedia 

Piletina
Podgrevanjem piletine proteini iz piletine menjaju svoj sastav, pa može doći do problema sa stomakom. Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati bez podgrevanja, ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.

profimedia0131454824.jpg
Profimedia 

Zamrznuto meso
Kada meso odmrzavate u mikrotalasnoj rizikujete da dođete u kontakt sa velikim brojem bakterija jer se meso neće podjednako otopiti. Bolje je da meso odmrznete na neki drugi način.

profimedia0214834306.jpg
Profimedia 

Pirinač
Pirinač sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuvanje, pa ju je najbolje konzumirati odmah nakon pripremanja. Radi se o visoko otpornoj bakteriji koja se zove Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti spore koje su toksične, prema nalazima objavljenima u International Journal of Food Microbiology, iznenađujuće je otporan na toplinu.

profimedia0010345302.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Žena/Foto Profimedia