Ostrvaska jagnjetina, odnosno ona koja pase uz more, smatra se najkvalitetnijom. Ukoliko imate prilike nabavite ovo meso bogato jodom i u nekoliko koraka pripremite pečenje na rimski način koje vašim gostima neće dozvoliti da ustanu od stola dok ne pojedu sve!

kuhinja-rucak-familija.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci:

1 kg mlade jagnjetine


1 kašika seckanog ruzmarina


4 fileta slanih inćuna


800g mladog krompira


15 crnih očišćenih maslina


so i biber


4 čena belog luka


200ml suvog belog vina


100ml belog vinskog sirćeta


80g sušenog paradajza


ekstra devičansko maslinovo ulje

Priprema:

Komade jagnjetine posolite, prelijte s malo maslinovog ulja i stavite da se peče sa svih strana u ugrejanoj rerni 20-tak minuta, da dobije koricu. Za to vreme krompir ogulite, operite, narežite na četvrtine, rasporedite ga po dnu vatrostalne posude, posolite i dodajte sušeni paradajz, polovinu seckanog ruzmarina, dva čena belog luka, prelijte s malo maslinovog ulja i pomešajte.

Preko krompira složite komade mesa, prelijte belim vinom, posolite i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 C. Za to vreme filete inćuna iseckajte i stavite u činiju, zatim sipajte sirće, iseckajte i sipajte preostali beli luk, dodajte seckani ruzmarin i masline i pomešajte sastojke.

Nakon 50 minuta pečenja, dobijenim prelivom prelijte meso i pecite još 5 minuta.

jj.jpg
Foto: Youtube Screenshot

Kurir.rs/Finirecepti/Foto: Youtube screenshot