Recept za jagnjeće pečenje u mleku nije jedan od onih koji se deli s bilo kim. Svojevremeno, on se isključivo prenosio u nasleđe po ženskoj liniji - ćerkama i snajkama... Za pripremu ovog vrhunskog specijaliteta neće vam trebati više od tri sata, a oduševićete svakoga ko sedne za vašu trpezu.

Sastojci:

2 kg jagnjećeg buta ili plećke bez kosti


2 l mleka


1/2 l jakog bujona od povrća (šargarepa, celer, crni luk, biber, lovorov list)


2 kg krompira


so


peršun


ulje

Priprema:

Meso isecite na veće komade, poređajte u dublju šerpu i zalijte mlekom. Kuvajte oko sat i po na srednjoj vatri. U pekač ili dublji pleh sipajte ulje, poređajte meso, oljuštene cele krompire poređajte oko mesa, prelijte bujonom i mlekom koje je ostalo od kuvanja mesa. Pekač poklopite ili stavite aluminijumsku foliju preko pleha.

Pecite sat do sat i po vremena (da krompir upije svu tečnost i lepo se zapeče). Pred kraj otklopite ili skinite foliju.

Pospite peršunom i služite uz kajmak.

profimedia0077629868.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Lepaisrećna/Foto: Profimedia