Jogurt lepinje možete praviti slane ili slatke i poslužiti ih uz slane ili uz slatke priloge sa sirom, kajmakom ili ajvarom, ili pak kao slatku varijantu uz džem ili pekmez, a potpuno će vam zameniti hleb.

Sastojci:

550 g brašna, 300 ml jogurta, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica praška za pecivo.

Priprema:

U dublju posudu staviti jogurt, dodati šećer, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i izmešati. Postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo.

Testo staviti u kesu za zamrzivač i ostaviti u frižider da odstoji 10 minuta.

Nakon toga, testo premesiti na radnoj površini gde ste prethodno posipali brašno, formirati oblik "valjka", i izrezati na 7 delova.

Svaki dio premesiti formirajući 7 loptica.

profimedia0426979982.jpg
Profimedia 

Staviti ih i ostaviti da odstoje 5 minuta pa svaku lopticu valjkom razviti u krug, veličine tanjira.

Ulje zagrijati i lepinje pržiti na umerenoj vatri dok ne porumene s obe strane. Gotove lepinje odlagati na papirni ubrus, kako bi se ocedio višak masnoće.

Ako želite manje masnu verziju, možete ih peći u pećnici i tople premazati maslacem, margarinom ili uljem.

Kurir.rs, Atma.hr / Foto: Profimedia