Naš portal je među mnogim medijima koji je 8.6.2019 godine preneo ispovest profesorke Džejn Plant, koja se lečila od raka, kroz naslov da "kineska hrana čini čuda i leči rak", ali je analizom fekt-čekera utvrđeno da je reč o pseudonauci i prenošenju lažne vesti, stoga vršimo ispravku vesti.

Originalan tekst sadržao je i video intervju sa profesorkom Plant, u kom ona tvrdi da je njen muž koji je radio u Kini shvatio da mali broj ljudi u ovoj zemlji boluje od raka i da je “počeo da pravi istraživanja o raku”, ali su činjenice koje je navela u intervjuu daleko od istine.

Ko je zapravo žena iz intervjua, Džejn Plant? Ona je bila britanska geohemičarka kojoj je 1993. godine, po peti put, dijagnostikovan rak dojke. Kako se navodi u njenoj biografiji objavljenoj na web stranici britanskog Geološkog društva, Plant je primetila da je stopa oboljenja od raka dojke relativno niska u Kini i da mlečni proizvodi često izostaju iz njihove ishrane. Plant je prešla na vegansku dijetu i njen rak je nestao, a svoja iskustva podelila je u knjizi “Tvoj život u tvojim rukama” (Your Life in Your Hands) 2000. godine.

Rak joj se vratio tri puta nakon što je počela novu dijetu, a Plant je tvrdila da je to rezultat slabog pridržavanja režima ishrane.

Preminula je u svom domu 2016. godine od krvnog ugruška nakon hemoterapije.

Ipak, nauka i naučne činjenice nikako ne podržavaju navode iz njenog intervju.

Naime, kako u analizi navodi Raskrinkavanje.ba prema podacima web stranice Svetskog fonda za istraživanje raka, Kina je 62. zemlja u svetu po broju oboljelih od raka, s procenom da 203,8 ljudi oboli od raka na 100.000 stanovnika. Kina je 12. država u svetu po stopi smrtnosti od raka, prema podacima s iste stranice, s procenom da 109 osoba umre od raka na 100.000 stanovnika.

Dakle, tvrdnja da “Kinezi ne boluju od raka”, iznesena u izveštavanju o Plantovoj je netačna.

Kako se navodi u studiji objavljenoj 2021. godine, Kina ima relativno nisku stopu oboljenja od raka dojke globalno, ali stopa oboljenja je u porastu još od devedesetih godina. Rak dojke je 2015. godine bio najčešće oboljenje od raka i peti uzrok smrti od raka među ženama u Kini.

To govori i da nije tačno da Kineskinje ne obolijevaju od raka generalno, niti da ne obolijevaju od raka dojke.

Što se tiče uticaja konzumacije mlečnih proizvoda na razvoj kancera tiče, u analizi se poziva na Istraživanje raka Ujedinjeno Kraljevstvo (Cancer Research UK), gde je dokazano da ne postoje konzistentni dokazi koji bi sa sigurnošću ukazali na to da konzumiranje mlečnih proizvoda uzrokuje rak dojke.

dzej2.jpg
Youtube Screenshot 

Objašnjava se da su pojedine studije pokazale da mlečni proizvodi mogu povećati rizik od obolijevanja od raka dojke, dok su druge pokazale da mlečni proizvodi smanjuju rizik od raka dojke. Dakle, konsenzusa u naučnom svetu za sada nema.

Neki od faktora rizika za obolijevanje od raka dojke na koje žene mogu uticati, prema CDC-u, jesu pretilost, manjak fizičke aktivnosti, konzumiranje alkohola, vreme reprodukcije i uzimanje hormona.

Stoga, navodi iz intervjua profesorke predstavljaju širenje pseudonuke i lažnih, neutemeljenih informacija, i portal Kurir se izvinjava čitaocima koje je prenošenjem ovog intervjua doveo u zabludu. Tekst je ispravljen shodno analizu Raskrinkavanja.ba koju u kompletu možete pročitati ovde.

Kurir.rs/Tvoje Zdravlje/Foto: Youtube scrreenshot