Grašak ima malo kalorija a nekoliko vitamina (A, K, C, B6) a u našoj kuhinji je popularan sastojak variva, supa i salata.

Mladi grašak stiže iz bašti već početkom juna, pa je to idealno vreme da ga ostavite u zimnicu - zamrznut ili pasterizovan u teglama, piše Lepa & Srećna.

Priprema graška za oba recepta počinje na isti način - očišćen grašak dobro operite u hladnoj vodi i ostavite da se ocedi.

Odmerite nešto više vode nego što imate graška pa je stavite da provri.

Sipajte u vodu šećer (kašičicu šećera na kilogram graška) i zatim dodajte i grašak pa pustite da vri oko 5 minuta. Ocedite ga i ostavite da se ohladi.

Kad je potpuno hladan, spreman je za pakovanje u kese i zamrzavanje.

Ako želite da ga pasterizujete, na 1 kilogram graška odmerite 1 litar vode, dodajte 1 kašičicu šećera i kašiku soli pa stavite da voda provri. Kad se prohladi, oceđen grašak sipajte u čiste, sterilisane tegle, nalijte vodom i zatvorite hermetički.

Kuvajte tegle 10-15 minuta u većoj posudi - na dno šerpe stavite staru kuhinjsku krpu, a ključala voda treba da dostigne sve do gornjeg ruba tegle (ispod poklopca).
Ostavite u vodi dok se ne prohladi, pa još tople tegle smestiti u korpu i prekriti do sutradan.

Ovako spremljen grašak mora se čuvati na hladnom i tamnom mestu.

PROČITAJTE JOŠ:

3 VRSTE ZIMNICE KOJE MORA IMATI SVAKA SRPSKA KUĆA: obavezne na slavi, moraju da traju do proleća


KISELA ZIMNICA: turšija koja će vam trajati do sledećeg proleća (PROVERENI RECEPT)

NAJBOLJA SLATKA ZIMNICA: grčki džem od šljiva (RECEPT)

Kurir.rs/Lepa & Srećna/Foto: Shutterstock