Podgrevanje određenih jela može dovesti do trovanja hranom ili do lošeg varenja. Evo nekoliko namirnica koje nikada ne bi trebalo da vraćate na ringlu

Evropski savet za ishranu upozorava da nije dobro zagrevati prethodno pripremljena jela. To može dovesti do neželjenih posledica i to zbog činjenice da se neke vrste bakterija veoma brzo razmnožavaju pri sobnoj temperaturi od pet stepeni Celzijusa do 65 stepeni Celzijusa. Time se povećava rizik od trovanja hranom i dolazi do različitih problema s varenjem poput nadimanja, grčeva, stvaranja gasova.

1. Pirinač
Ako pirinač ponovo izložite visokim temperaturama, može da izazove trovanje. Idealno je jesti ga odmah nakon spremanja i ne ostavljati ga u frižideru i ponovo jesti nakon 24 sata.

2. Krompir
Nakon zagrevanja krompira, mnoga njegova hranljiva svojstva se gube, a osim toga, ovo povrće sadrži i supstance koje mogu da izazovu simptome slične trovanju kada se podgreju.

3. Celer
Iako mnogi ljudi celer jedu svež, oni koji ga spremaju na visokim temperaturama moraju da znaju da ga ne smeju podgrevati jer rizikuju da se otruju. Činjenica je da celer sadrži nitrate, koji su pod uticajem toplote izuzetno štetni po zdravlje. U velikim koncentracijama mogu povećati rizik od raka.

4. Cvekla
Nutricionisti preporučuju korišćenje sirove cvekle koja je odličan antioksidans, sadrži važne minerale i vitamine. Međutim, kuvana cvekla, koja se pri tome podgreva, može da vam znatno šteti organizmu.

5. Piletina
Zbog salmonele, preporučuje se konzumiranje dobro termički obrađene piletine. Kada se piletina podgreva pa jede, može da izazove ozbiljno nadraživanje želuca.

6. Pečurke
Ne preporučuje se podgrevanje pečuraka jer mogu da izazovu nadimanje i proliv. Isto tako, ostavljanje pečuraka na sobnoj temperaturi posle kuvanja može da bude izuzetno opasno.

(Kurir, Foto: Shutterstock)