POČEO JE GOSPOJINSKI POST, A MI VAM PREDLAŽEMO ČIME DA SE HRANITE DOK TRAJE: Ova jela mogu da budu idealni doručak, ručak i večera za sutra! (RECEPTI)
Gospojinski post počeo je danas i trajaće 14 dana. Posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu. Mi vam predlažemo šta biste mogli da spremite za doručak, ručak i večeru tokom posta.
Doručak
Sastojci za posni rolat sa povrćem:
400 g krompira,
100 g spanaća,
100 g pirinča,
2 šargarepe,
veza peršuna,
100 g mariniranih šampinjona,
pola kašičice slatke paprike,
pola kašičice granula belog luka,
3 čena belog luka,
50 g kečapa (ili paradajz pirea),
100 g susama.
Posni rolat sa povrćem se priprema na sledeći način:
Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte.
Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom.
Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem.
Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone.
Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća.
Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata.
Pre služenja ukrasite gustim kečapom.
Ručak
Sastojci za punjeni krompir na vodi:
2 veća krompira,
1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
2 kašičice ljute aleve paprike,
3 dl supe od povrća,
250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
pola sitno isečene crvene paprike,
izgnječeni čen belog luka,
2 kašike seckanog korijandera.
Punjeni krompir na vodi se priprema na sledeći način:
Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša.
Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom.
Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša.
Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre.
Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja.
Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.
Večera
Sastojci za posne špagete na vodi:
velika glavica crnog luka,
jedna šargarepa,
dve kašike biljnog začina,
kašičica bosiljka,
posne špagete,
voda.
Posne špagete na vodi se pripremaju na sledeći način:
Izrendati šargarepu, iseckati luk, dodati malo vode i prodinstati.
Kada omekša, dodati dve kašike biljnog začina i kašičicu bosiljka.
Obariti špagete, procediti i pomešati sa prelivom.
Kurir.rs/posnajela.rs/Foto: Profimedia
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore