Gospojinski post počeo je danas i trajaće 14 dana. Posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu. Mi vam predlažemo šta biste mogli da spremite za doručak, ručak i večeru tokom posta.

Doručak

Sastojci za posni rolat sa povrćem:


400 g krompira,
100 g spanaća,
100 g pirinča,
2 šargarepe,
veza peršuna,
100 g mariniranih šampinjona,
pola kašičice slatke paprike,
pola kašičice granula belog luka,
3 čena belog luka,
50 g kečapa (ili paradajz pirea),
100 g susama.


Posni rolat sa povrćem se priprema na sledeći način:


Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte.


Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom.

Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem.


Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone.


Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća.


Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata.


Pre služenja ukrasite gustim kečapom.

profimedia0381483801.jpg
Foto: Profimedia

Ručak

Sastojci za punjeni krompir na vodi:


2 veća krompira,
1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
2 kašičice ljute aleve paprike,
3 dl supe od povrća,
250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
pola sitno isečene crvene paprike,
izgnječeni čen belog luka,
2 kašike seckanog korijandera.


Punjeni krompir na vodi se priprema na sledeći način:


Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša.


Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.


U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom.


Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša.


Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre.


Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja.

Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.

profimedia0396539841.jpg
Foto: Profimedia

Večera

Sastojci za posne špagete na vodi:


velika glavica crnog luka,
jedna šargarepa,
dve kašike biljnog začina,
kašičica bosiljka,
posne špagete,
voda.


Posne špagete na vodi se pripremaju na sledeći način:


Izrendati šargarepu, iseckati luk, dodati malo vode i prodinstati.


Kada omekša, dodati dve kašike biljnog začina i kašičicu bosiljka.


Obariti špagete, procediti i pomešati sa prelivom.

profimedia0397563404.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/posnajela.rs/Foto: Profimedia