Baklava je mnogima jedna od omiljenih poslastica, ali njena priprema nije uvek laka. Ipak, pronašli smo recept pomoću koga ćete je pripremiti brzo i lako, a što je najvažnije, ukus će vas oduševiti!

Sastojci:

- 450 g sitno seckanih oraha

- 225 g putera

- 350 g meda

- 1 pakovanje kora za pitu

- 1-1/2 kašičica cimeta

Priprema:

Ugrejte rernu na 180°. Podmažite pleh ili posudu za pečenje (veličine otprilike 33 x 22 cm).

U posudi pomešajte sitno seckane orahe i cimet. Istopite puter na laganoj vatri.

Odmotajte kore za pitu. Dve kore stavite na dno pleha pa ih premažite istopljenim puterom. Ponovite još 3 puta sa po dve kore, mažući svaku drugu koru puterom.

baklava01-stock-shutterstock.jpg
Shuterstock 

8 kašika miksa oraha i cimeta rasporedite ravnomerno preko kora.

Pospite sa dve kašike meda. Prekrijte sa dve kore, premažite ih puterom odozgo, pa sipajte opet 8 kašika miksa oraha i cimeta i prelijte sa 2 kašike meda. Postupak ponovite još 6 puta (red oraha i meda, dve kore premazane puterom…).

Poklopite preostlim korama za pite, mažuši svaku drugu istopljenim puterom.

Oštrim nožem, isecite kvadrate i pecite u rerni, na 180°, od 25 do 30 minuta.

Ohladite baklave pre služenja.

Kurir.rs / Lakirecepti / Foto: Profimedia