Baklava s jabukama i bademima
Sastojci:
12 komada kora za pitu
6 srednjih jabuka
200 g mlevenih badema
2 štangle čokolade za kuvanje
4 kašike smeđeg šećera
malo cimeta
1 dl ulja
Za preliv:
8 kašika šećera
2 dl vode
Priprema:
1. Za fil oguliti jabuke i usitniti ih u multipraktiku. Staviti ih u šerpu, pa im dodati mlevene bademe, šećer i cimet po ukusu, a onda dobro propržiti. U vruću smesu narendati čokoladu, pa sve dobro promešati. Fil od jabuka podeliti na četiri jednaka dela.
2. Za preliv na jakoj vatri kuvati šećer i vodu dok ne počnu da se zgušnjavaju.
3. Baklavu slažite na sledeći način: dve kore, pa 1/4 fila, pa opet dve kore, pa 1/4 fila, pa opet dve kore (prilikom slaganja svaku koru poprskajte s malo ulja).
4. Dužu stranu kore umotati u rolnu, pa je iseći na šnite debljine oko 2 cm, a isto uraditi i s preostalim sastojcima. Isečene komade poređati u tepsiju i peći na 160 stepeni. Kada porumene, izvaditi ih iz rerne, pa ih preliti sirupom.
Kurir.rs
Foto: Shutterstock
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore