Sastojci:


12 komada kora za pitu

6 srednjih jabuka

200 g mlevenih badema

2 štangle čokolade za kuvanje

4 kašike smeđeg šećera

malo cimeta

1 dl ulja

stockphototeaappleandthesweetnessofthebaklavaonawhitebackground353991104.jpg
Foto: Shutterstock


Za preliv:


8 kašika šećera

2 dl vode

Priprema:


1. Za fil oguliti jabuke i usitniti ih u multipraktiku. Staviti ih u šerpu, pa im dodati mlevene bademe, šećer i cimet po ukusu, a onda dobro propržiti. U vruću smesu narendati čokoladu, pa sve dobro promešati. Fil od jabuka podeliti na četiri jednaka dela.

2. Za preliv na jakoj vatri kuvati šećer i vodu dok ne počnu da se zgušnjavaju.

3. Baklavu slažite na sledeći način: dve kore, pa 1/4 fila, pa opet dve kore, pa 1/4 fila, pa opet dve kore (prilikom slaganja svaku koru poprskajte s malo ulja).

4. Dužu stranu kore umotati u rolnu, pa je iseći na šnite debljine oko 2 cm, a isto uraditi i s preostalim sastojcima. Isečene komade poređati u tepsiju i peći na 160 stepeni. Kada porumene, izvaditi ih iz rerne, pa ih preliti sirupom.

Kurir.rs

Foto: Shutterstock