Pire krompir je pravi klasik među prilozima. Za to se oljušte krompiri, skuvaju u vodi, dobro izgnječe,nakon čega se doda malo mleka, margarina, muskatnog oraščića, soli i bibera. To je, osnovni recept. Međutim, profesionalni kuvari tvrde kako pomoću jednostavnog trika pire može dobiti još bolju aromu.

Naime krompir je poput malog sunđera – upija tečnost u kojoj se kuva (zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire). Ali, voda ne daje pireu nikakvu aromu, zbog čega je najbolje krompir odmah skvhati u lagano posoljenom mleku. Tako će krompir odmah preuzeti deo arome i kasnije će biti kremast.

profimedia0317022518.jpg
Profimedia 

Osim toga, kod kuvanja dodajte malo gustina u mleko. Ako vam kasnije bude trebalo još malo tečnosti za pire, nećete morati da dodajete hladno mleko iz frižidera, nego mešavinu mleka i gustina – to će zgusnuti i dodati aromu pireu.

Savet za gurmane

Za još intenzivniji ukus možete skuvati krompir u pavlaci za kuvanje i začiniti s malo belog luka i svežim začinskim biljem (poput majčine dušice ili ruzmarina).

profimedia0398572512.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Miss7.24sata/Poto: Profimedia