Skuvati jaje nije neka filozofija, zapravo je nešto što doslovce svako može da uradi u kuhinji, no kada dođe na red guljenje ljuske, stvari prestaju da budu tako jednostavne, a često se pošteno namučimo kako bi ga oljuštili, a da pritom ne skinemo pola belanceta.

Naravno, čuli smo već gomilu trikova koji olakšvaju ovaj posao, ali se u praksi ispostavi da su nedelotvorni. Ipak, stručnjaci u oblasti gastronomije nakon nekoliko testova došli su do metode koja će navodno uvek upaliti! Stvar je jednostavna - u vodu u kojoj kuvate jaja dodajte malo sirćeta!

bela-ili-braon-jaja-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Razmera bi trebalo da bude otprilike jedna kašika na četiri šoljice vode, a preporuka je da korististi obično belo sirće, nikako vinsko ili jabukovo.

Sa naučne strane ovo je lako objasniti - sirće može da otopi kalcijum-karbonat od kog je sačinjena ljuska jajeta. Tako će se ljuska stanjiti, a samim tim se i daleko lakše ljuštiti.

Ovaj test pokazao je i da potapanje jaja u ledenu vodu odmah nakon što su skuvana, može da pomogne.

sirce-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia