Srbi rado u proleće uživaju u domaćim ili uvoznim crvenim jagodama, dok se svetu već nekoliko godina proizvodi bela jagoda.

U Evropu su ovu specifičnu sortu, doneli Holanđani, koji su je uvezli iz Južne Amerike, 2010. godine, gde se ona gajila u divljini. Sada se mogu uzgajati u staklenim baštama.

Bele jagode rađaju od maja do avgusta, imaju nešto duže zrenje, zbog čega se i berba organizuje na svakih 10 dana. Za gajenje belih jagoda nisu potrebni posebni tretmani, ni dodatno prskanje.

profimedia0163462791.jpg
Foto: Profimedia

Plodovi su nešto sitniji od crvenih i podsećaju na šumske jagode. Imaju citrusni ukus, nalik ananasu, a zbog mnogo šećera koji u sebi sadrže, podsećaju na žvakaće gume. Manje su od domaćih crvenih jagoda.

Jagode su u Engleskoj nazvane “pineberry” (pineapple-ananas, strawberry-jagoda).

profimedia0166676884.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia