Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica na svetu. Bilo da je kuvan, pečen, pofrit, pire... Ukus je neodoljiv, a postoji veliki broj recepata.


Predstavljamo vam recept za pečeni krompir sa belim lukom i limunom. Iako vam se na prvu loptu ovo čini kao komplikovan recept, garantujemo vam da je ovo jelo od krompira toliko jednostavno napraviti i toliko su ukusni da ne bi trebalo da čekate ni minut da ih spremite.

Sastojci:

  • 8 kašika maslaca
  • 1 kg krompira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 češnjaka belog luka
  • 2 limuna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike naseckanih svežih listova origana

profimedia0248064899.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

  • Zagrejati rernu na 200 stepeni.
  • Otopiti maslac u većoj posudi.
  • Oljuštiti i iseći krompir veličine 2,5 cm.
  • Krumpir dodati u otopljeni maslac, dodati maslinovo ulje i dobro pomešati da se sastojci sjedine.
  • Usitniti beli luk i pomešati ga s 1/4 šoljice limunovog soka. Sve to dodati u krompir, posoliti i dobro pomešati. Višak tečnosti iscediti
  • Krompir prebaciti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Krompir rasporediti u jednom sloju.
  • Peći dok krompir ne postane zlatno-smeđe boje (35-45 minuta)
  • U međuvremenu naseckati origano i kad je krompir gotov, posuti origanom i lagano promešati.

profimedia0288147630.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Gastro.24sata.hr/Foto: Profimedia